Naarmate Aid Al-Adha nadert, rijzen er veel vragen over de staat van het vee en de prijzen. De overheid heeft de invoer van 600.000 schapen toegestaan. De stijging van de prijzen van rood vlees zet door. Deze trend, die een paar jaar geleden begon, zal zich in 2024 intensiveren en de prijzen naar ongekende niveaus brengen. Normaal gesproken vindt de stijging plaats tijdens de maand Ramadan, waarna de markt tot rust komt en vervolgens stabiliseert. Dat is nu niet het geval. Afhankelijk van de regio variëren de prijzen tussen de 85 en 100 DH/kilo voor rundvlees en tussen de 100 en 130 DH/kilo voor lamsvlees. Naarmate Eid Al-Adha nadert, gepland voor 17 juni, vrezen Marokkanen een prijsstijging zoals vorig jaar, toen veel families het erg moeilijk vonden om schapen te verkrijgen. De Meknes International Agricultural Show (SIAM) was een gelegenheid om de leiders van federaties en verenigingen die de sector vertegenwoordigen te ontmoeten en hun meningen te verzamelen.

“Veeteelt, vooral van runderen en schapen, is de activiteit die het meest wordt getroffen door droogte. Het uitputten van natuurlijke weiden en de stijging van de voerprijzen hebben de productiekosten verhoogd. Het vruchtbaarheidsniveau is gedaald; daardoor is het aanbod afgenomen. En automatisch zijn de prijzen gestegen,” benadrukte Abdelaziz Latifi, vice-president van de Nationale Vereniging van Rundvleesproducenten (ANPVR).

De overheidsmaatregelen, zoals de subsidie die is toegekend om de prijs van gerst te ondersteunen of de subsidie van 500 DH per schaap om de invoer te stimuleren, hebben niet het verwachte effect gehad. Het moet worden herinnerd dat de uitvoerende macht besloot de invoer van 300.000 stuks toe te staan, wat zij enkele dagen geleden heeft uitgebreid tot 600.000 stuks. En alles wijst erop dat deze kunnen worden uitgebreid tot 1 miljoen, om het bestaande tekort aan te vullen. Vorig jaar hebben importen uit Spanje, Portugal en Roemenië de prijzen niet verlaagd. Omdat Marokkanen dit soort rassen vermijden en de voorkeur geven aan lokale rassen, met name Sardi. Vanwege het gebrek aan enthousiasme hebben importeurs zich niet voldoende aangesloten bij deze operatie. Hetzelfde scenario zal zich waarschijnlijk dit jaar herhalen. “Het nationale vee is sterk getroffen door de nadelige effecten van droogte. Het arbeidsbestand is gekrompen. Het heeft jaren en gunstige klimatologische omstandigheden nodig om zich te vernieuwen,” legde Latifi uit. Hij vervolgde dat “ondanks de recente regenval, de omstandigheden waarin de sector opereert nog steeds zeer gecompliceerd zijn. We verwachten meer moeilijke dagen voor het huidige jaar.”

Minder pessimistisch is de uitspraak van Mihi Said, hoofd van de afdeling projecten en samenwerking bij de Vereniging van Schapen- en Geitenhouders (ANOC), die suggereert dat de situatie zeker niet geruststellend is maar ook niet zo catastrofaal. “De stijging van de inputprijzen is universeel, omdat het bijna alle landen treft. Veel voer wordt geïmporteerd, vooral maïs en sojabonen. We zijn afhankelijk van de grillen van de internationale markt. We hopen dat de goedheid van de hemel er zal zijn tijdens het volgende seizoen. We schatten dat de prijzen tijdens Aid Al-Adha ongeveer hetzelfde zullen zijn,” zei hij. De opmerkingen van sommige fokkers bevestigen dat de prijzen van Antennais (schapen jonger dan zes maanden oud) bestemd voor mesten gemiddeld worden aangeboden tegen een prijs van meer dan 2.500 DH, aanzienlijk hoger dan in voorgaande jaren. De uiteindelijke prijs zal dus ook hoger zijn.

FNANCES News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency