Als onderdeel van een ongekende samenwerking hebben de Wereldbank en Bank Al-Maghrib de impact van klimaatrisico’s op de Marokkaanse banksector bestudeerd. Hier is wat je moet weten.

Dit onderzoek resulteerde in de eerste alomvattende analyse van materiële en financiële risico’s verbonden aan zowel klimaat als energietransitie in Afrika. Het is een van de weinige studies wereldwijd die zijn uitgevoerd in opkomende markten. Met behulp van verschillende klimaat- en macrofinanciële modellen voerden de twee instellingen een klimaatrisicostresstest uit om de impact van droogte en overstromingen op de Marokkaanse economie en banksector te meten. Daarnaast beoordeelde dit onderzoek de impact van een energietransitie op de blootstelling aan kredietrisico.

Het rapport geeft aan dat klimaatverstoring aanzienlijk kan bijdragen aan de financiële schade veroorzaakt door droogte en overstromingen in Marokko, met opmerkelijke gevolgen voor bankverliezen in geval van droogte. Meer dan een derde van de leningenportefeuilles van banken staat met name bloot aan materiële klimaatrisico’s, voornamelijk als gevolg van leningen in de landbouw, agrovoedingsmiddelen en toerismesectoren, evenals aan huishoudens die in kwetsbare gebieden wonen. Volgens projecties van de twee instellingen voor verschillende droogtes, variëren de economische gevolgen van $4,2 miljard voor een historische droogte van 500 jaar tot $7 miljard voor een soortgelijke droogte gecombineerd met een ernstig klimaatveranderingsscenario in 2050. Deze gebeurtenissen kunnen leiden tot een verlies van $1,8 miljard tot 3,5 procentpunten van het BBP, terwijl het bankkapitaal kan worden verlaagd met 1,3 tot 2,2%.

De analyse wijst ook op een aanzienlijke intensivering van de effecten van klimaatverandering in alle bestudeerde scenario’s. Overstromingen daarentegen kunnen nog grotere schade veroorzaken, variërend van $8 miljard voor wateroverstromingen over een periode van 500 jaar tot $10,5 miljard in een ernstig klimaatveranderingsscenario in 2050. Deze overstromingen kunnen het BBP verminderen van 1,6 tot 2,2%. In tegenstelling tot langdurige droogtes hebben overstromingen, hoewel van korte duur, een relatief kleine impact op kredietverliezen en bankkapitaal.

Overgangsrisico’s De Marokkaanse banksector kan ook te maken krijgen met overgangsrisico’s als gevolg van beleidswijzigingen en een toename van de uitstoot van broeikasgassen, ondanks het lage aandeel van het land in de wereldwijde emissies (0,16%). De uitstoot in Marokko neemt toe, wat de overgangsrisico’s voor koolstofintensieve sectoren zoals energieopwekking, transport, mijnbouw, landbouw, productie en nutsbedrijven kan vergroten. De grenskoolstoftaks van de EU vormt ook extra risico’s voor industrieën zoals cement en aluminium, gezien het belang van de handel van Marokko met de EU.

Het rapport concludeert dat 24,3% van de totale leningen en 43,6% van de leningen aan niet-financiële bedrijven gerelateerd zijn aan transitiegevoelige sectoren, een relatief hoog percentage vergeleken met andere landen. Een kwetsbaarheidsanalyse geeft aan dat een koolstoftaks van $75/tCO2 het kredietrisico voor 8,4% van de zakelijke leningen kan vergroten, wat overeenkomt met 3,1% van de activa van de banksector. Het rapport benadrukt dat hoewel de algehele klimaatimpact op de banksector beheersbaar is, de financiële gevolgen van bank tot bank verschillen, wat meer waakzaamheid van financiële instellingen en de Centrale Bank vereist. Intussen reageert BAM door gedetailleerdere prudentiële richtlijnen voor banken te ontwikkelen, met name op het gebied van stresstests en rapportage. Het streeft er dus naar klimaatrisico’s te integreren in zijn toezichtpraktijken, in lijn met wereldwijde normen zoals de klimaatrisicobeheerprincipes van het Bazels Comité en de IFRS-vereisten voor duurzaamheidsgerelateerde openbaarmaking.

FNANCES Nieuws

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency