Met deze erkenningen erkennen in totaal 145 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties Palestina

Spanje, Noorwegen en Ierland hebben vandaag formeel de staat Palestina erkend, waarbij ze breken met het langdurige standpunt van veel westerse mogendheden dat de Palestijnse staat moet voortvloeien uit onderhandelingen met Israël. De beslissing, goedgekeurd door de respectieve kabinetten van elk land, weerspiegelt de groeiende Europese steun voor Palestijnse soevereiniteit in de nasleep van de verwoestende oorlog in Gaza.

De Spaanse regeringswoordvoerder Pilar Alegria zei dat deze “belangrijke beslissing” die het kabinet heeft genomen tot doel heeft “Israëli’s en Palestijnen te helpen vrede te bereiken.” Ondertussen noemde de Spaanse premier Pedro Sanchez de erkenning een kwestie van “historische rechtvaardigheid,” waarbij het sentiment onder de drie landen nu is dat het tijd is om een definitief standpunt in te nemen.

Evenzo benadrukte de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide de langdurige steun van Noorwegen voor Palestijnse staatsvorming en zei dat zijn land “een van de meest fervente verdedigers van een Palestijnse staat is geweest gedurende meer dan 30 jaar.” De Ierse regering bevestigde ook haar officiële erkenning van Palestina als een soevereine staat en haar voornemen om “volledige diplomatieke betrekkingen tussen Dublin en Ramallah tot stand te brengen.”

“Er zal een ambassadeur van Ierland bij de Staat Palestina worden aangesteld, samen met een volwaardige ambassade van Ierland in Ramallah,” aldus de Ierse regering. De Ierse premier Simon Harris zei dat het officieel erkennen van een Palestijnse staat gaat over het levend houden van “het wonder van vrede.” Hij riep de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op om “naar de wereld te luisteren en te stoppen met de humanitaire catastrofe die we in Gaza zien.”

Deze erkenningen brengen het totale aantal lidstaten van de Verenigde Naties dat Palestina erkent op 145 van de 193. Malta en Slovenië hebben ook aangegeven bereid te zijn Palestina te erkennen wanneer de omstandigheden dit toelaten. Ondertussen hebben Australië en de Franse president Emmanuel Macron gesuggereerd dat zij in de toekomst ook soortgelijke acties zouden kunnen overwegen, hoewel Macron benadrukte dat dit op “het juiste moment” moet gebeuren. Deze stap van de drie Europese landen heeft sterke veroordelingen van Israël opgeleverd, waarbij Netanyahu het bestempelde als een “beloning voor terrorisme.” Hij voegde eraan toe: “dit kwaad mag geen land worden gegeven.”

De achtergrond van deze erkenningen is de voortdurende verwoestende oorlog van Israël in Gaza, waarbij de offensieve acties van Israël hebben geleid tot de dood van minstens 36.050 mensen. Deze toename van geweld en agressie heeft de roep binnen Europa en over de hele wereld versterkt voor een heroverweging van de Palestijnse staatsvorming. De grootschalige aanval van zondag op een vluchtelingenkamp in Rafah, die volgde op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) dat Israël zich uit het gebied moet terugtrekken, heeft het internationale sentiment verder aangewakkerd.

MOROCCO WORLD NEWS

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency