Duitsland is actief bezig migratieovereenkomsten na te streven met verschillende landen, waaronder Marokko, Georgië en Colombia, om geschoolde arbeiders aan te trekken en arbeidstekorten in het land aan te pakken.

Deze initiatieven werden bevestigd door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, in een recent interview met Handelsblatt, een Duitse krant.

Faeser verklaarde dat migratieovereenkomsten cruciaal zijn om de toegang van werknemers en specialisten tot Duitsland te vergemakkelijken, terwijl tegelijkertijd de terugkeer van ongedocumenteerde migranten naar hun thuisland wordt versneld.

De Duitse minister voegde eraan toe dat deze overeenkomsten kansen creëren voor gekwalificeerde en goed opgeleide werknemers.

De Duitse federale regering breidt haar netwerk van migratieovereenkomsten uit, nadat zij in december 2022 al overeenkomsten heeft ondertekend met India en eind 2023 met Georgië.

Volgens een regeringsbron die met Hespress sprak, zijn er gesprekken gaande tussen Marokko en Duitsland om het proces te stroomlijnen voor het aantrekken van gekwalificeerde Marokkaanse werknemers om aan de behoeften van de Duitse arbeidsmarkt te voldoen.

De bron merkte op dat Marokko aan de Duitse regering heeft gesteld dat de werving van medisch en verpleegkundig personeel uit Marokko moet worden uitgesloten, omdat deze sectoren in Marokko te kampen hebben met ernstige tekorten, zoals herhaaldelijk benadrukt door de minister van Volksgezondheid en Sociale Bescherming.

De verklaringen van Faeser vallen samen met de groeiende concurrentie tussen Duitsland en Frankrijk om artsen uit Noord-Afrikaanse landen aan te trekken, met name Marokko, Tunesië en Algerije. Een onderzoek van Mediapart onthulde dat er wereldwijd een tekort is van meer dan 2,8 miljoen artsen.

De opmerkingen van de Duitse functionaris vallen ook samen met een bezoek aan Marokko door Nicole Hoffmeister-Kraut, de minister van Economie, Arbeid en Toerisme van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

Het Nationaal Agentschap voor de Bevordering van Werkgelegenheid en Vaardigheden (ANAPEC), in samenwerking met het Duitse Agentschap voor Internationale Samenwerking (GIZ), heeft aangekondigd dat er trainingsprogramma’s worden gelanceerd voor gekwalificeerde werknemers in Duitsland, met name op het gebied van automechanica en elektronica.

Deze ontwikkelingen tonen de groeiende vraag naar geschoolde arbeid in Duitsland en de inspanningen van het land om partnerschappen met landen zoals Marokko op te zetten om aan de behoeften van de arbeidsmarkt te voldoen, met inachtneming van de specifieke vereisten van beide landen.

HESPRESS ENGLISH

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency