Marokko, bekend om zijn overvloedige minerale rijkdom, herbergt zeven van de 24 kritieke mineralen en metalen die industrieën wereldwijd aandrijven—een doorbraak onthuld door de Marokkaanse Economische, Sociale en Milieuraad (CESE).

Deze mineralen kunnen worden gebruikt voor de productie van geavanceerde technologieën, waaronder mobiele telefoons, computers, glasvezelkabels, halfgeleiders, bankbiljetten, defensie-, ruimtevaart- en medische toepassingen.

Wat belangrijk is om te weten, is dat de minerale rijkdom van het land technologieën met lage emissies aandrijft, zoals elektrische voertuigen, windturbines, zonnepanelen en oplaadbare batterijen.

De overvloedige minerale rijkdom van Marokko is cruciaal voor het bereiken van klimaatdoelen en de overgang weg van fossiele brandstoffen. Het voedt schone energietechnologieën zoals elektrische voertuigen, windturbines en zonnepanelen.

Dit maakt deze mineralen essentiële componenten van een wereldwijde schone energiestrategie, met een snel stijgende vraag.

Echter, deze verschuiving naar schone energie heeft een keerzijde: elektrische voertuigen en windparken vereisen aanzienlijk meer mineralen vooraf.

Bijvoorbeeld, een elektrische auto gebruikt zes keer meer mineralen dan een traditionele auto, en een windpark heeft negen keer meer nodig dan een gascentrale met vergelijkbare capaciteit.

“Als deze potentiële kwetsbaarheden niet worden aangepakt, kan de wereldwijde vooruitgang naar een schone energietoekomst trager en duurder worden, en daardoor de internationale inspanningen om klimaatverandering aan te pakken belemmeren,” zegt Dr. Fatih Birol, uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Onderzoek toont aan dat de stijging van koolstofarme stroomopwekking naar verwachting de vraag naar mineralen tegen 2040 zal verdrievoudigen, waarbij offshore wind voorop loopt. Zonne-PV en de uitbreiding van elektriciteitsnetwerken zullen ook de vraag naar kritieke mineralen zoals koper en aluminium aanzienlijk vergroten.

Volgens het IEA zal de vraag naar deze mineralen naar verwachting tegen 2050 zes keer zo groot zijn, met een marktwaarde van maar liefst 400 miljard dollar. Dit overtreft zelfs de waarde van alle in 2020 wereldwijd gewonnen steenkool.

Het IRENA World Energy Transition Outlook 2023 toont aan dat om het 1,5°C-doel te bereiken, de capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 moet verviervoudigen en het aantal elektrische voertuigen moet stijgen van 18 miljoen in 2020 naar 360 miljoen in 2030.

Om de opwarming onder een stijging van 2°C tegen 2050 te houden, hebben we meer dan drie miljard ton van deze vitale energie transitiemineralen en metalen nodig om wind-, zonne- en energieopslagtechnologieën aan te drijven.

Anticiperend op de stijgende behoefte aan kritieke mineralen in klimaatactie, publiceerde de Wereldbank in 2020 een rapport getiteld “Minerals for Climate Action: The Mineral Intensity of the Clean Energy Transition.”

In het REmap-scenario zegt het rapport dat de vraag naar aluminium, indium en zilver met meer dan 300% zal toenemen, terwijl koper, ijzer, lood, neodymium en zink naar verwachting met meer dan 200% zullen stijgen.

Omgekeerd anticipeert het meest ambitieuze scenario van het IEA (B2DS) op een verdubbeling van de vraag naar meer dan vijf mineralen tegen 2050 in vergelijking met het basisscenario.

Kijken we bijvoorbeeld naar grafiet, dan zal de vraag naar verwachting met bijna 500% stijgen ten opzichte van de productie in 2018, voornamelijk vanwege de onmisbare rol in Li-ion batterijen, die veel worden gebruikt in auto’s, netwerken en gedecentraliseerde batterij systemen.

Het rapport vermeldde dat tegen 2050 naar schatting jaarlijks 4,5 miljoen ton grafiet nodig zal zijn, wat neerkomt op een cumulatieve vraag van 68 miljoen ton.

Molybdeen, ontdekt in Marokko, biedt een ander goed voorbeeld. Dit element is cruciaal voor koolstofarme technologieën zoals wind- en geothermische energie.

In feite zijn windturbines en geothermische systemen goed voor respectievelijk 47,3% en 41,7% van de vraag naar molybdeen in elektriciteitsopwekking en -opslag.

Onderzoekers zeiden dat Marokko goed gepositioneerd is in termen van overvloedige kritieke minerale bronnen en technologische expertise, en kan profiteren van hun huidige industriële capaciteit, geschoolde arbeidskrachten en groeiende ervaring in hernieuwbare energie.

Door dit te doen, kan het Koninkrijk uitgroeien tot een regionale leider in de productie van zonnepanelen en batterijcellen.

De cobaltsector van het land alleen al, ondersteund door de 11e grootste cobaltreserves ter wereld, zal naar verwachting interesse wekken bij mijnbouw- en autobedrijven, waardoor de ontwikkeling van de lokale EV-toeleveringsketen van Marokko van 2022 tot 2026 wordt versterkt.

Bovendien zal de binnenlandse vraag naar zonnepanelen en batterijen in Marokko naar verwachting aanzienlijk toenemen vanwege de ambitieuze doelen voor 2030, en het benutten van deze mineralen zou een cruciale impuls kunnen geven.

Dit zijn de mineralen die van belang zijn voor het bereiken van sectorale doelen en strategische keuzes waar Marokko zich aan heeft gecommitteerd binnen het kader van het nieuwe ontwikkelingsmodel en het industriebeleid:

Het is fascinerend om te ontdekken dat Marokko is uitgegroeid tot een belangrijke speler op de wereldmarkt voor kritieke mineralen. De trieste realiteit is echter dat de meeste mineralen van Marokko, behalve fosfaten en cobalt, in ruwe staat worden geëxporteerd, wat niet in ons beste belang is.

Net zo is Afrika rijk aan kritieke mineraalreserves maar ontbreekt het aan industrieën die waarde toevoegen door verwerking en raffinage. Hoewel er enige capaciteit bestaat voor bepaalde mineralen, ontbreken nog steeds significante stappen in de waardeketen in de hele sector.

Daardoor profiteert Afrika voornamelijk van de winning van mineralen in plaats van het volledige potentieel van de kritieke mineralenboom.

Verwerkte mineralen zijn over het algemeen duurder dan hun ruwe vormen. Dit komt omdat verwerking het ruwe materiaal transformeert in een beter bruikbare vorm, waardoor de fysieke of chemische eigenschappen worden verbeterd voor specifieke doeleinden.

Denk aan ruw hout als het ruwe mineraal. Verwerkt hout, zoals timmerhout of multiplex, is duurder omdat het is gesneden, gevormd en gemakkelijker te gebruiken is voor bouwprojecten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar over het algemeen geldt dit voor mineralen en metalen.

Hoewel het verwerken van ruwe materialen binnen ontwikkelingslanden vaak wordt voorgesteld om de binnenlandse waarde en werkgelegenheid te vergroten, wordt voorzichtigheid geboden tegen overhaaste investeringsbeslissingen.

“Derde Wereldregeringen moeten geen overhaaste investeringsbeslissingen nemen ten gunste van het verwerken van grondstoffen, aangezien de effecten op de nationale economie in termen van de kosten-batenverhouding mogelijk gunstiger kunnen zijn in andere takken van de industrie,” zei Horst Habenicht, onderzoeker en auteur van “Processing Mineral Raw Materials.”

Het rapport waarschuwde dat investeringen in ontwikkelingslanden om de binnenlandse waarde te vergroten niet altijd succesvol zijn geweest.

Zelfs met functionerende infrastructuur en opgeleid personeel is de toegevoegde waarde door metallurgie per ton vaak minder dan de investeringskosten. De opbrengsten van dergelijke investeringen kunnen vaak worden overtroffen door andere industrieën.

Hoewel het exploiteren van deze kritieke mineralen spannende mogelijkheden biedt, is het belangrijk om de veelzijdige uitdagingen die hierbij komen kijken te benadrukken. Deze uitdagingen omvatten milieu- en sociale aspecten.

Mismanagement kan leiden tot nadelige gevolgen zoals de uitstoot van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit, vervuiling en mensenrechtenschendingen, waaronder kinderarbeid, evenals uitputting van water, verandering in landgebruik en vervuiling van hulpbronnen.

HESPRESS ENGLISH

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency