Ter gelegenheid van de 11e editie zal het Forum Mensenrechten van het Gnaoua en Wereldmuziekfestival gehouden worden met als thema “Marokko, Spanje, Portugal: Een geschiedenis met een toekomst” op vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni 2024 in het Atlas Essaouira Riad Resort.

Georganiseerd in samenwerking met de Conseil de la Communauté Marocaine à l’Etranger (CCME), nodigt het Forum, zoals elk jaar, persoonlijkheden uit verschillende hoeken uit om vrij te debatteren binnen het kader van drie thematische panels en een inleidende toespraak van de voormalige president van de Spaanse regering, José Luis Rodriguez Zapatero.

In 2030, over minder dan zes jaar, zullen Marokko, Spanje en Portugal gezamenlijk het Wereldkampioenschap Voetbal organiseren. Deze ongekende gezamenlijke kandidatuur getuigt van de uitzonderlijke relaties die de drie landen al meer dan duizend jaar verbinden, met menselijke, economische en culturele uitwisselingen die variëren maar vrijwel ononderbroken zijn. Deze gedeelde geschiedenis heeft echter ook zijn aandeel aan fricties en zelfs conflicten van allerlei aard gekend.

De versterking van economische en politieke relaties tussen Marokko, Spanje en Portugal, en de gezamenlijke organisatie van het WK 2030, vertegenwoordigen reële vooruitgangen en duidelijke kansen voor dialoog en samenwerking.

Maar de uitdagingen waar de drie landen voor staan, zijn ook van aard veranderd, wat grotere creativiteit, begrip en wederzijds respect vereist.

In dit kader zullen een aantal kwesties ter debat worden voorgelegd in drie thematische panels, elk samengesteld uit intellectuelen, politieke, economische en gemeenschapsdeelnemers uit de drie landen.

“Het Forum is altijd alert geweest op de debatten en kwesties die onze samenlevingen vormgeven. De organisatie van dit Wereldkampioenschap is een belangrijk moment in onze hedendaagse geschiedenis. De keuze van het thema voor deze 11e editie is onze manier om het te ondersteunen door middel van de inzichten en bijdragen van vooraanstaande persoonlijkheden,” legt Neila Tazi uit, producent van het Essaouira Gnaoua en Wereldmuziekfestival.

“Gezien de nieuwe uitdagingen waar de drie landen voor staan, zullen we de rollen van het maatschappelijk middenveld, intellectuelen, kunstenaars en sporters in het opbouwen van gezonde, duurzame relaties onder de loep nemen. Het is ook belangrijk om de evolutie van mobiliteit in dit deel van de wereld te verkennen. We moeten weten hoe, in elke diaspora, onderwerpen zoals ballingschap, gemeenschap en land, bijvoorbeeld, worden besproken”, zegt Driss El Yazami, voorzitter van de Conseil de la Communauté Marocaine à l’Etranger (Raad voor de Marokkaanse Gemeenschap in het Buitenland).

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency