Chinese bedrijven wedden op Marokko als logistiek centrum om accu’s voor elektrische auto’s te produceren en exporteren naar Europa, Afrika en Amerika, en profiteren van de geografische ligging, handelsakkoorden, hulpbronnen en een reeds bestaande auto-industrie in het Maghreb-land.

De aankondiging vorige week dat de Chinese groep Gotion High-Tech een batterij-gigafabriek zal openen in Marokko, is de nieuwste in een reeks van minstens zes bedrijven uit de Aziatische reus die fabrieken zullen installeren die gerelateerd zijn aan dit product, gesteund door de Marokkaanse regering, die zich inzet om het land een toonaangevend voorbeeld in dit veld te maken.

Dit nieuws komt na twee jaar van aanscherping van de handelsbetrekkingen tussen de twee landen, op een moment dat de Marokkaanse auto-industrie jaarlijks 700.000 auto’s produceert voor Stellantis en Renault, en streeft naar een transformatie van thermische naar elektrische motoren om aan de Europese vraag te voldoen.

“Marokko doet een zeer sterke inzet voor de elektrische voertuigensector,” vertelde Hicham Chaoudri, Investeringsdirecteur van het Ministerie van Investering en Evaluatie van Publieke Beleidsmaatregelen, aan EFE, waarbij hij eraan herinnerde dat het het eerste niet-EU-land is dat auto’s exporteert naar de EU.

Volgens Chaoudri wil Marokko richting de productie van elektrische motoren gaan en heeft het zich tot China gewend omdat “zij de wereldleiders” in de sector zijn.

In 2016 bezocht koning Mohammed VI Beijing en consolideerde de bilaterale relatie, en in januari 2022 ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen een overeenkomst in het kader van het Chinese “Nieuwe Zijderoutes” project om de vestiging van Chinese bedrijven te vergemakkelijken.

In april 2023 maakte de Marokkaanse minister van Investeringen, Mouhcin Jazouli, een rondreis door China, en sindsdien is er een stroom van projecten met investeringen van minstens 2,45 miljard euro in het Maghreb-land.

Het meest substantiële is de onlangs aangekondigde Gotion, die bijna 1,2 miljard euro zal investeren in zijn fabriek in Kenitra (ten noorden van Rabat), waar al een auto-industrieel ecosysteem bestaat rond de Stellantis-fabriek.

Iets verder naar het noorden, in het Tangier Tech-technologische complex (dicht bij de Tangier Med-megahaven), kondigde Hunan Zhongke Shinzoom Technology, dat gespecialiseerd is in elektromagnetische apparatuur en anodes voor batterijen, vorige maand aan dat het een fabriek zal installeren met een investering van 460 miljoen euro en 1.500 mensen zal tewerkstellen.

In dezelfde industriële zone kondigde de BTR New Material-groep afgelopen maart aan dat het 278 miljoen euro zal investeren in een andere fabriek om 50.000 ton kathodes per jaar te produceren.

Een van de redenen die Chinese investeringen aantrekt, zijn de hulpbronnen van Marokko, waar materialen zoals fosfaten (het is een van ’s werelds grootste producenten), mangaan en kobalt worden gewonnen die in deze batterijen worden gebruikt.

Chaoudri verzekert echter dat dit niet de belangrijkste reden is. Volgens de directeur spelen vijf redenen een grote rol, zoals de “economische en politieke stabiliteit van het land” en de infrastructuur, waarbij hij Tangier Med, de snelwegen en de hogesnelheidstrein die Tangier, Kenitra en Casablanca verbindt, noemt.

Ook, zegt hij, de “jonge en gekwalificeerde arbeidskrachten”, ongeveer vijftig vrijhandelsovereenkomsten – waaronder met de EU en de VS – en dat de huidige auto-industrie “wind- en zonne-energie” gebruikt.

Naast de gebieden Tangier en Kenitra zijn Chinese bedrijven van plan zich te vestigen in Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko, die een haven heeft die zijn invloed wil uitbreiden. Afgelopen donderdag kondigde de havenautoriteit een nieuwe vrachtroute aan, per trein en schip, met de Chinese provincie Sichuan.

Daar zullen het Chinese CNGR samen met de holding van de Marokkaanse koninklijke familie, Al Mada, een industriële basis bouwen voor tertiaire precursoren, ijzerfosfaat en lithium, en batterijrecycling om “te voldoen aan de groeiende en sterke vraag naar nieuwe energievoertuigen in Europa en de Verenigde Staten,” aldus het Aziatische bedrijf.

Ook in Casablanca is Zhejiang Hailiang van plan een fabriek te installeren met een investering van 264 miljoen euro om platen voor lithiumbatterijen te vervaardigen en zijn klanten in Europa, Amerika, het Midden-Oosten en Afrika te bedienen, meldde Bloomberg.

Een derde Chinees bedrijf, Tinci Materials, is in gesprek met de Marokkaanse regering om zijn elektrolytproject voor batterijen van Tsjechië naar Casablanca te verplaatsen, vertelden bronnen dicht bij de onderhandelingen aan EFE.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency