Marokko gerangschikt als een van de belangrijkste nationaliteiten die in het eerste kwartaal van 2024 door verschillende landen van de Europese Unie zijn bevolen te vertrekken, volgens recente rapporten van Eurostat en Schengen News.

De statistieken tonen aan dat Marokkanen, samen met Algerijnen, een aanzienlijk deel vormden van degenen die werden bevolen te vertrekken, waarbij elk 7% van het totale aantal uitzettingen vertegenwoordigde.

Frankrijk en Duitsland, als toonaangevende lidstaten van de EU, stonden aan de voorhoede bij het uitvaardigen van uitzettingsbevelen. Alleen al Frankrijk gaf 34.190 bevelen uit aan niet-EU-burgers om te vertrekken, gevolgd door Duitsland met 15.400 soortgelijke bevelen.

De twee landen stonden achter bijna de helft van alle uitzettingsbevelen die binnen de EU in deze periode werden uitgevaardigd.

Ondanks de algehele daling van het aantal uitzettingsbevelen met 2% ten opzichte van het vorige kwartaal, bleef het aantal getroffen Marokkanen en Algerijnen hoog.

Marokkaanse immigranten vormen de op een na grootste immigrantenpopulatie in Frankrijk, na alleen Algerijnen. Volgens INSEE-gegevens bedroeg het aantal Marokkaanse immigranten in Frankrijk in 2022 836.400 mensen.

Ondertussen bedraagt het aantal tweede generatie Marokkaanse migranten ongeveer 1 miljoen.

Beide gemeenschappen kwamen ook voor in de statistieken van personen die vrijwillig terugkeerden naar hun thuisland, waarbij elk 4% van het totale aantal terugkeerders vertegenwoordigde.

Eurostat-gegevens geven verder een stijging van 6% aan in het aantal personen dat gevolg gaf aan uitzettingsbevelen door naar een ander land terug te keren, wat in totaal 30.570 mensen betreft.

Hoewel Marokko en Algerije prominent zijn getroffen, hebben ook andere nationaliteiten zoals Turken, Syriërs en Georgiërs uitzettingsbevelen ontvangen.

Naast het toenemende aantal terugkeerbevelen, worden Marokkanen geconfronteerd met een hoog afwijzingspercentage bij het aanvragen van Schengenvisa.

In 2023 bevond Marokko zich op de tweede plaats onder Afrikaanse landen met het hoogste aantal afwijzingen van Schengenvisa, met in totaal 136.367 weigeringen, waarbij de procedure de aanvragers ongeveer 117 miljoen Marokkaanse dirham (€ 10,9 miljoen) kostte.

De verbijsterende afwijzingspercentages, voornamelijk uit Frankrijk en Spanje, hebben veel frustratie en ontevredenheid veroorzaakt onder Marokkaanse burgers.

Professionals, artiesten en zelfs diplomaten uit Marokko hebben hun ongenoegen geuit over het strenge visumbeleid dat hen vaak de toegang tot Schengengebiedlanden heeft ontzegd.

Dit probleem is bijzonder omstreden geweest sinds Frankrijk in 2021 het aantal visa dat aan Marokkanen wordt verleend drastisch heeft gehalveerd, onder verwijzing naar zorgen over illegale Marokkaanse inwoners in Frankrijk.

Na bijna drie jaar van voortdurende controverse over visumafwijzingen, kondigde Frankrijk eind 2023 aan zijn beperkingen op te heffen voor Marokkaanse staatsburgers die Schengenvisa willen verkrijgen.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency