Kubik is trots op zijn baanbrekende, milieuvriendelijke technologie die een van de milieuvloeken van de wereld – plastic afval – recyclet tot bouwstenen. Maar voor de bekroonde Ethiopische startup is het niet makkelijk geweest om van de grond te komen. Het heeft met hand en tand moeten vechten om fondsen te werven, zegt de jonge baas.

Kubik neemt bundels weggegooid plastic en sorteert deze in stapels. Geselecteerde plastics worden gemengd, gesmolten en gecombineerd met toevoegingen, vervolgens gevormd in de gewenste vorm. Het resultaat: zwarte balken en in elkaar grijpende blokken die vandaag worden samengesteld in een pilotproject – de bouw van een kinderdagverblijf in de hoofdstad Addis Abeba.

De bouwplaats heeft geen kranen of cementmixer, slechts een betonnen vloer waar vier werknemers een muur bouwen door de blokken als Lego in elkaar te passen en ze met een hamer aan te tikken om ervoor te zorgen dat ze goed passen. Er is geen lijm of cement. De balken, aan alle vier de kanten van de muren geschroefd, houden de structuur rechtop.

“Het idee is dat het super simpel moet zijn,” zegt supervisor Hayat Hassen Bedane, een 34-jarige civiel ingenieur. “Je hebt een handleiding, en het hele punt is om het gedaan te krijgen met onervaren werkers, uiteraard onder toezicht. Je kunt 50 vierkante meter van een gebouw in slechts vijf dagen bouwen, dus het is super snel in vergelijking met andere bouwvormen,” zei ze. “We hebben tests gedaan, trekspanningstests en compressietests, dus het is duurzaam en erg sterk.”

Snelheid en slim gebruik van ongewenst plastic zijn niet de enige voordelen. Recycling genereert slechts een vijfde van de koolstof die vrijkomt bij de productie van cement. Als de fabriek van Kubik dagelijks 45 ton gedumpt plastic verwerkt, komt dat neer op het vermijden van 100.000 ton koolstofdioxide (CO2) per jaar, zegt het bedrijf.

Er is ook een sociale doorstroming, die een impuls geeft aan de vele informele afvalinzamelaars van het land, waarvan velen vrouwen zijn. – Financieringsuitdaging – Maar Kubik’s CEO, Kidus Asfaw, 36, zei dat hij moeite had om startkapitaal voor zijn bedrijf te krijgen. Hij stuitte op veel tegenslagen van terughoudende investeerders, zei hij, voordat hij een doorbraak bereikte. Hij heeft zojuist een financieringsronde van meerdere miljoenen dollars afgesloten om de productie op te schalen – een succes dat samenvalt met de prestigieuze AfricaTech-prijs voor het bedrijf, waardoor de zichtbaarheid wordt vergroot.

De Ethiopiër werkte eerder bij Google, de Wereldbank en UNICEF nadat hij in de Verenigde Staten had gestudeerd. Daarna waagde hij de sprong in het ondernemerschap, zei hij. “Ik had al een enorm netwerk binnen mijn professionele omgeving dat ik in het begin kon benutten,” vertelde hij vorige maand aan AFP in Parijs, waar hij de prijs ging ophalen. Toch, “het feit dat het er was, maakte het niet gemakkelijker” om geld op te halen. “Ik heb in twee jaar tijd meer dan 600 mensen ontmoet. Van die 600 mensen zijn er ongeveer 20 investeerder geworden.”

Startups in Afrika kampen met tal van hindernissen, van regelgeving en een gebrek aan infrastructuur tot een gefragmenteerde continentale markt. Maar financiering is een aanhoudend en groot probleem op een continent dat gebrek heeft aan onverschrokken individuele investeerders om steun te bieden. “Er zijn heel weinig ‘business angels’ in Afrika,” zei Sergio Pimenta, vice-president voor Afrika bij de International Finance Corporation (IFC), de particuliere sectorarm van de Wereldbank die net een fonds van 180 miljoen dollar heeft gelanceerd om een financieringsbron te bieden. Van de 415 miljard dollar aan venture capital die wereldwijd wordt ingezet, gaat iets meer dan één procent – 5,4 miljard dollar – naar Afrika, zei hij. En van dat bedrag gaat 80 procent naar slechts vier landen: Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria en Egypte.

‘Vooringenomenheid’ – Henry Mascot, CEO en oprichter van de Nigeriaanse verzekeringsstartup Curacel, medewinnaar van de AfricaTech-prijs, zei dat hij een paar jaar geleden voor het eerst probeerde kapitaal op te halen. Het probleem van Afrika, zei hij, is dat westerse investeerders een “voorkeur” hebben voor het onbekende. “Ze investeren in wat bekend is. Ze investeren met de man waarmee ze golf spelen of de man waarmee ze elke maand een drankje doen. Dus hoe word ik die man? Tenzij veel van deze investeerders tijd doorbrengen op het continent, zal het moeilijk zijn. Het gaat allemaal om bekendheid; Afrika moet worden gedemystificeerd omdat het nu een mysterie is.”

Fabrice Aime Takoumbo, een Kameroense ondernemer die medeoprichter is van Cinaf, een streamingplatform met alleen Afrikaanse inhoud, zei dat niet-Afrikaanse investeerders vaak worden afgeschrikt door verhalen over fraude of corruptie. Zonder tijdige financiering zijn veel Afrikaanse startups failliet gegaan, waarschuwde hij. “Je begint met geweldige ideeën… die na verloop van tijd doodbloeden als je je realiseert dat je de middelen niet hebt,” zei hij. “Sommige mensen geven het gewoon op.”

HESPRESS English – Nieuws uit Marokko

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency