Marokko positioneert zich als een aantrekkelijke hub voor batterijproducenten, nu de twijfels over elektrische voertuigen (EV’s) in Europa blijven aanhouden, aldus Forococheselectricos, een website gewijd aan EV- en duurzame transporttechnologieën.

Deze verandering in sentiment wordt voornamelijk gedreven door recente beleidswijzigingen in Duitsland, die een schaduw van onzekerheid hebben geworpen over de groeivooruitzichten van de industrie.

Ondanks de aanhoudende stijging van de EV-verkoop, verloopt de groei veel trager, zo verklaarde dezelfde bron. De groeiende scepsis onder consumenten, politici en fabrikanten heeft een ongunstig klimaat gecreëerd voor nieuwe investeringen in de EV-sector.

Als reactie op deze uitdagingen, aldus het artikel, zoeken batterijproducenten actief naar alternatieve locaties voor hun operaties, en Marokko is als een koploper naar voren gekomen.

In het besef van de aanzienlijke investeringen die de komende jaren in de EV-sector worden verwacht, heeft het Koninkrijk de kans gegrepen om zich als een belangrijke speler te positioneren.

Het artikel benadrukte dat Marokko actief samenwerkingen heeft nagestreefd met toonaangevende Chinese groepen, die het koninkrijk als een onverwacht aantrekkelijke locatie voor batterijproductie beschouwen.

Een van de laatste bedrijven die zich bij deze trend heeft aangesloten, is de Chinese batterijfabrikant Gotion. Aanvankelijk van plan om een batterijfabriek in Europa op te zetten, bevestigde Gotion plannen om een gigafabriek te bouwen in de Marokkaanse stad Kenitra.

Deze investering van €1,2 miljard zal naar verwachting directe werkgelegenheid bieden aan meer dan 2.000 mensen, aldus het artikel.

De gigafabriek van Gotion zal zich voegen bij vijf andere Chinese batterijproducenten die operaties opzetten in een industriezone waar ook Stellantis- en Renault-fabrieken gevestigd zijn.

Dezelfde bron vermeldde dat dit naar verwachting Marokko binnen enkele jaren zal transformeren tot een belangrijk exportcentrum voor elektrische voertuigen en batterijen naar Europa.

Een reden voor het aantrekken van Chinese investeringen is de overvloed aan minerale hulpbronnen in het land, zoals fosfaten, mangaan en kobalt.

Het rapport benadrukte andere factoren die de Chinese investeringen stimuleren, waaronder economische en politieke stabiliteit, goed ontwikkelde infrastructuur, een jonge en bekwame beroepsbevolking, uitgebreide vrijhandelsovereenkomsten met belangrijke markten en overvloedige hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency