Mohamed Sadiki, de Minister van Landbouw, Maritieme Visserij, Plattelandsontwikkeling en Water en Bossen, onthulde op maandag dat maar liefst 5,8 miljoen schapen en geiten zijn geïdentificeerd voor de komende Eid Al-Adha vieringen.

Sadiki verklaarde dat dit aantal 158.000 dieren omvat die het land zijn binnengebracht, wat wijst op een aanzienlijk overschot aan aanbod in vergelijking met de vraag.

Tijdens een sessie in de Kamer van Raadsleden beantwoordde Sadiki vragen over de voorbereidingen voor Eid Al-Adha, waarbij hij opmerkte dat er een lichte daling is in zowel de schapen- als geitenpopulaties in vergelijking met het voorgaande jaar.

Het aantal schapen is met 2% gedaald, wat neerkomt op 20,3 miljoen stuks, terwijl het aantal geiten een daling van 4% heeft ondergaan, met in totaal 5,4 miljoen stuks.

De minister onthulde verder dat 214.000 eenheden voor schapen- en geitenfokkerij en mesten zijn geregistreerd voor het Eid Al-Adha offerfeest.

Een uitgebreide beoordeling uitgevoerd door het ministerie, in samenwerking met professionals uit de sector, voorspelt een totale aanvoer van 7,8 miljoen dieren dit jaar, bestaande uit 6,8 miljoen schapen en één miljoen geiten.

De prognose overstijgt de geschatte vraag van ongeveer 6 miljoen dieren, waaronder 5,4 miljoen schapen en 600.000 geiten.

Wat betreft gezondheidsmaatregelen voor het vee, verzekerde Sadiki de uitvoering van strenge surveillance- en gezondheidsmonitoringoperaties, samen met beschermende maatregelen tegen besmettelijke ziekten. Hij bevestigde de algemene goede gezondheidstoestand van de nationale kudde.

De minister gaf ook updates over surveillance-inspanningen met betrekking tot diervoeder en diergeneesmiddelen, waarbij hij melding maakte van in totaal 1.486 operaties tot 31 mei.

De operaties resulteerden in de opstelling van zes rapporten die zijn doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, waarin gevallen van illegale verkoop van diergeneesmiddelen en inbeslagnames van niet-conforme diervoeders werden belicht.

Wat logistiek betreft, benadrukte Sadiki de samenwerkingsinspanningen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken, lokale autoriteiten en territoriale gemeenschappen om 34 tijdelijke veemarkten landelijk op te zetten. Deze maatregelen beogen de bestaande infrastructuur te versterken ter voorbereiding op Eid Al-Adha.

MOROCCO WORLD NEWS

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency