Dit is wat we weten over de verschillende huurprijzen voor gemeubileerde of niet-gemeubileerde woningen in de vijf grote steden van het Koninkrijk.

De vastgoedmarkt in Marokko is meerdere keren behandeld door Médias24 dankzij zijn vastgoedpartner Yakeey. Hoewel het voornamelijk ging over de aankoop en het bezit van onroerend goed, is het ook relevant om de huurmarkt te bespreken.

Voor Médias24 heeft Yakeey duizenden gegevens verzameld om een kaart van de huurmarkt te maken in vijf grote steden van het Koninkrijk, namelijk Casablanca, Rabat, Marrakech, Tanger en Agadir. De volgende statistieken zijn gebaseerd op ongeveer 40.000 online huuraanbiedingen op advertentieportalen, en niet op uitgevoerde transacties. De effectieve huurprijzen kunnen dus iets lager zijn, en dit betreft alleen het aanbod dat online wordt geplaatst om een huurder te vinden, en sluit dus directe verhuur of via tussenpersonen uit.

62% van het geanalyseerde aanbod bevindt zich in Casablanca

Van de tienduizenden aanbiedingen die door Yakeey zijn geanalyseerd, blijkt dat de overgrote meerderheid ervan huurwoningen in Casablanca aanbiedt. De economische hoofdstad concentreert alleen al 62% van het geregistreerde aanbod in deze vijf steden. 14% van de huuraanbiedingen wordt aangeboden in Marrakech en Rabat, vervolgens 8% in Tanger en een magere 3% in Agadir.

In termen van prijs, hier zijn de huurprijzen per stad en per grootte van de woning, of het nu een gemeubileerd of niet-gemeubileerd pand betreft:

Over het algemeen zijn Rabat en Casablanca, niet verrassend, de steden met de hoogste huurprijzen. Studio’s in Casablanca worden over het algemeen iets duurder verhuurd dan studio’s in Rabat, of ze nu leeg of gemeubileerd zijn, maar voor appartementen met 2 of 3 slaapkamers overstijgen de huren in de hoofdstad die van Casablanca.

In alle categorieën van onroerend goed zijn de huren in Agadir het laagst, met een maximum van 5.950 dirham voor een niet-gemeubileerd appartement met drie slaapkamers.

Over het algemeen zien we dat in elke stad de huurprijzen voor studio’s tussen 1.000 en 1.500 dirham per maand stijgen tussen een leegstaande en een gemeubileerde huur. Voor appartementen met 2 of 3 slaapkamers kunnen de huurprijzen sterker variëren tussen 2.500 en 3.000 dirham.

Bijna een derde van de huuraanbiedingen zijn studio’s

Wat betreft het huuraanbod zien we ook de opkomst van studio’s [appartement met één kamer, red.]. De gegevens van Yakeey laten zien dat 31% van de huurwoningen studio’s zijn. Op de eerste plaats staan appartementen met twee slaapkamers, die 44% van het aanbod vertegenwoordigen, gevolgd door appartementen met 3 slaapkamers die een kwart van de online aanbiedingen uitmaken.

Maar laten we inzoomen op Casablanca, dat bijna tweederde van het nationale aanbod aan huurwoningen concentreert, evenals het grootste deel van het aanbod aan studio’s, die steeds populairder worden. Volgens de gegevens waarover we beschikken, zijn de wijken met de hoogste huurprijzen voor een gemeubileerde studio:

  • Aïn Diab: 10.000 DH/maand;
  • CFC: 8.800 DH/maand;
  • Racine: 8.000 DH/maand;
  • Gauthier: 7.500 DH/maand;
  • Maârif: 6.000 DH/maand.

Deze panden zijn zeer gewild en gewaardeerd omdat ze een interessant huurrendement opleveren, tussen 5,5% en 7%. Bijvoorbeeld, een studio in Maârif gekocht en gemeubileerd voor 1,1 miljoen dirham, en verhuurd voor 6.000 DH/maand, zou een bruto rendement van 6,5% vóór belastingen en heffingen opleveren.

Het is ook belangrijk om te weten dat hoewel dit type woning momenteel zeer beschikbaar is in de economische hoofdstad, het stadsbestuur onlangs heeft aangegeven dat het aandeel studio’s in het totale aantal eenheden van een project dat voor een bouwvergunning wordt ingediend, niet meer dan 20% mag bedragen.

MEDIA24

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency