Een verschuiving van decennia van criminalisering van cannabis heeft hernieuwde interesse gewekt in de geschiedenis van cannabis binnen de Marokkaanse cultuur. Hier verkennen we de rijke geschiedenis van hennepgebruik in Marokko, waarbij we onderzoeken hoe het cruciaal was voor de productie van diverse elementen in verschillende velden, met een knipoog naar het werk van de Marokkaanse apotheker Jamal Bellakhder, “L’histoire du chanvre au Maghreb”.

Voedselgebruik van hennep

Volgens oude Arabische boeken was een van de eerste toepassingen van hennep in Marokko het produceren van brood. De granen (chènevis) die uit de plant werden gehaald, werden toegevoegd aan andere mengsels van verschillende granen om vers brood te maken.

Naast deeg was de plant ook van cruciaal belang voor plattelandsgebieden die geen olijfbomen hadden, waar de granen werden gebruikt om olie te winnen die veilig was om mee te koken.

Papierproductie

Het meest prominente gebruik van hennep in Marokko ligt in zijn sterke vezels. Deze vezels, gewaardeerd om hun robuustheid en weerstand tegen verrotting, waren belangrijk bij het creëren van essentiële gereedschappen voor verschillende velden.

Ze waren het eerste hoofdbestanddeel voor de fabricage van papier. Meer dan 300 werkplaatsen voor papierproductie bestonden in de 18e eeuw, met name in Fez, de spirituele hoofdstad van Marokko.

Hennep in maritieme navigatie, textiel en andere toepassingen

In de bouw en scheepvaart speelden henneptouwen een cruciale rol bij het waarborgen van de stabiliteit en veiligheid van structuren en ladingen. Hennepzeilen dreven boten voort over het water, terwijl goed gebouwde tenten onderdak boden aan nomaden en reizigers. Daarnaast werd dikke hennepgaren ook gebruikt om stevige sleep- of visnetten te maken. Zo speelde hennep een belangrijke rol bij het vergemakkelijken en ontwikkelen van maritieme navigatie.

Naast maritieme toepassingen strekte de veelzijdigheid van hennep zich uit tot textiel. Marokkaanse ambachtslieden verweefden de vezels vakkundig in verschillende stoffen, afgestemd op diverse behoeften. Kleding was een primaire toepassing en kledingstukken werden gemaakt van hennep, waarbij de weefkwaliteit de sociale status van de drager bepaalde. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal dankzij zijn duurzaamheid en sterkte.

De lijst van praktische toepassingen gaat verder, met hennep die werd gebruikt om halsters en halsters voor dieren te maken, beddengoed, schoenen en huishoudelijke artikelen zoals gordijnen en badhandschoenen (Marokkaanse “Quiss”).

Hennep als medicijn: een plantaardige remedie

De voordelen van hennep gingen verder dan de praktische sfeer, aangezien de Marokkaanse geneeskunde de pijnstillende eigenschappen van de plant gebruikte wanneer mensen die aan verschillende aandoeningen leden, verlichting en ontspanning zochten.

Interessant genoeg gebruikten chirurgen van die tijd zelfs hennep als anestheticum en kalmeringsmiddel voor procedures, en bevalen het aan hun patiënten aan, wat de veelzijdige medicinale waarde ervan benadrukte.

Psychoactief gebruik van hennep

De psychoactieve eigenschappen van hennep, bekend als Kif in Marokko, boden een andere dimensie aan het gebruik ervan. Mensen consumeerden Kif op verschillende manieren: het roken ervan in pijpen (sebsi) bood een snelle en directe ervaring, terwijl het mengen met tabak of zoete pasta’s (maâjoun) een meer genuanceerde en mogelijk sociale ervaring bood. Minder gebruikelijk was de inname van Kif in voedsel of dranken.

De consumptie van Kif ging verder dan de psychoactieve effecten. Het werd een sociaal smeermiddel, dat een gevoel van gemeenschap en verbinding bood; mensen verzamelden zich om Kif te delen, te ontspannen en gesprekken aan te gaan, waardoor een ruimte voor ontspanning en sociale binding ontstond.

Deze praktijk, gedocumenteerd door Dr. Jamal Bellakhder, benadrukt de normalisatie van Kif-consumptie binnen bepaalde sociale kringen. Hoewel technisch illegaal, werd (en wordt) het gebruik van Kif getolereerd, vooral in plattelandsgebieden.

Teelt en geografische betekenis

De teelt van hennep in Marokko heeft een lange geschiedenis, mogelijk teruggaand tot de 10e eeuw. De Rif-regio, gelegen in het noorden van het land, kwam echter naar voren als de prominente producent door een samenloop van omstandigheden.

Het unieke klimaat van de regio, gekenmerkt door warme temperaturen en voldoende regenval, bood een ideale omgeving voor hennepgroei. Bovendien bood het bergachtige terrein bescherming en isolatie, wat grootschalige teelt mogelijk maakte. Tegen de 18e eeuw had de Rif-regio zich gevestigd als het hart van de hennepproductie in Marokko.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency