De Franse ambassade in Marokko heeft een nieuwe, vereenvoudigde visumaanvraagprocedure aangekondigd voor Marokkaanse afgestudeerden van Franse hoge onderwijsinstellingen.

Het initiatief, dat werd onthuld door Sandrine Lelong-Motta, consul-generaal van Frankrijk in Rabat, heeft als doel de visumaanvragen te vergemakkelijken voor Marokkaanse houders van een masterdiploma, ingenieursdiploma of hogere kwalificaties zoals een doctoraat. Om in aanmerking te komen, moeten aanvragers zich registreren op het France Alumni platform.

Hoewel het nieuwe systeem geen automatische visumgoedkeuring garandeert, belooft het een meer gestroomlijnde en zorgvuldige benadering.

Afgestudeerden zullen profiteren van speciale afspraakmogelijkheden en versnelde verwerking, mits hun aanvragen volledig zijn. Geslaagde aanvragers kunnen een Schengen-circulatievisum ontvangen, geldig voor één tot vijf jaar, waarmee ze meerdere keren Frankrijk en andere Schengenlanden kunnen bezoeken.

Deze hervorming is onderdeel van de bredere inspanning van Frankrijk om de banden met Marokkaanse professionals te versterken en om de educatieve en culturele uitwisselingen tussen de twee landen te bevorderen.

Deze hervorming komt na aanzienlijke uitdagingen waarmee Marokkaanse aanvragers de afgelopen jaren te maken hebben gehad.

In 2023 stond Marokko op de tweede plaats onder Afrikaanse landen met het hoogste aantal afwijzingen van Schengenvisa, met 136.367 afwijzingen die aanvragers ongeveer MAD 117 miljoen (€10,9 miljoen) hebben gekost.

De hoge afwijzingspercentages, voornamelijk van Frankrijk en Spanje, zijn een punt van discussie en frustratie geweest voor veel Marokkanen.

Verschillende Marokkaanse professionals, kunstenaars en zelfs diplomaten hebben hun frustratie geuit over het afwijzen van hun visumaanvragen.

De hoge afwijzingspercentages kwamen nadat Frankrijk in 2021 het aantal goedgekeurde visa voor Marokkaanse burgers halveerde, onder verwijzing naar het feit dat het Noord-Afrikaanse land weigerde Marokkanen die illegaal in Frankrijk verbleven terug te nemen.

Na bijna drie jaar van controverse over de visumafwijzingen, kondigde Frankrijk eind 2023 aan de beperkingen voor Marokkaanse burgers op te heffen.

De nieuwe visumprocedure is ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken door Marokkaanse afgestudeerden een toegankelijker en efficiënter aanvraagproces te bieden.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency