De Spaanse bedrijven CaixaBank en Cofides hebben aangekondigd dat ze van plan zijn Acciona te financieren bij de bouw van een ontziltingsinstallatie in Marokko.

Elk van de twee bedrijven zal een lening van €31 miljoen verstrekken om de bouw te financieren. Het initiatief zal worden geleid door Acciona, een Spaanse multinational die gespecialiseerd is in de ontwikkeling en het beheer van infrastructuur.

Het project, met een investering van in totaal €650 miljoen, zal worden ontwikkeld door Acciona in samenwerking met het Nationaal Bureau voor Elektriciteit en Drinkwater van Marokko via een concessie van 30 jaar.

Volgens Bolsamania zal de installatie vijf steden bedienen met een capaciteit van 330 miljoen kubieke meter per jaar.

De bron vermeldde echter niet of deze installatie dezelfde is als degene waarvan de bouw onlangs werd gestart door kroonprins Moulay El Hassan in El Jadida, in de buurt van Casablanca.

Maar de bron benadrukte dat het project het grootste in Afrika zal zijn, wat overeenkomt met de specificaties van het project dat eerder deze maand door de kroonprins werd gelanceerd.

De installatie die Marokko eerder deze maand lanceerde, heeft naar verwachting een jaarlijkse productiecapaciteit van 300 miljoen kubieke meter en zal naar schatting een bevolking van 7,5 miljoen inwoners bedienen.

Het project sluit aan bij de aanpak van Marokko om de watercrisis aan te pakken, met name in gebieden die worden gekenmerkt door een groot neerslagtekort en zeer hoge druk op conventionele waterbronnen.

Commentaar gevend op de financiering van het project, benadrukte Cristina García, directeur Financiën voor Infrastructuurprojecten bij CaixaBank, dat het bedrijf sinds 2009 een bankvergunning heeft in Marokko.

Met drie kantoren in Casablanca, Tanger en Agadir biedt het bedrijf buitenlandse handelsdiensten, zakelijke bankdiensten en zakelijke bankdiensten aan zowel gevestigde Spaanse bedrijven in het land als aan diegenen die de Marokkaanse markt willen betreden, zei ze.

Ze benadrukte dat het bedrijf, een Spaanse multinational op het gebied van financiële dienstverlening, een “referentiebank is geworden voor Spaanse bedrijven met een aanwezigheid in Marokko”.

Ze zei ook dat ongeveer 60% van de 800 Spaanse bedrijven die actief zijn in het land klanten zijn van deze tak in Marokko.

Miguel Angel Ladero, de zakelijk directeur van de Investeringsafdeling van Cofides, gaf ook commentaar op het project en merkte op dat hij het beschouwt als een “emblematische” investering voor de sector en de grootste ontziltingsinstallatie in Afrika zal zijn.

Cofides is een staatsbedrijf dat gespecialiseerd is in het beheer van staatsfondsen.

“Toegang tot water is vitaal, niet alleen voor gezondheid en voedselzekerheid, maar ook voor de ontwikkeling en economische groei,” voegde de directeur toe.

Hij benadrukte dat Acciona ernaar streeft bij te dragen aan het aanpakken van waterschaarste en de effecten van klimaatverandering via dit project.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency