Slechts een kwart van de Marokkanen is tevreden met het onderwijssysteem, een daling ten opzichte van 43% in 2016 volgens een recente enquête uitgevoerd door het Arab Barometer-netwerk. De enquête heeft gemengde tevredenheidsniveaus met openbare diensten in Marokko aan het licht gebracht.

De enquête, die een steekproef van 2.411 burgers uit het hele land omvatte, vond dat bijna een derde (35%) van de Marokkanen tevreden is met de gezondheidszorg, een cijfer dat sinds 2018 (18%) bijna verdubbeld is.

Er is echter een significant verschil tussen de rijken en de armen, waarbij 44% van de rijkste Marokkanen tevredenheid over de gezondheidszorg rapporteert in vergelijking met slechts 26% van de armste.

De enquête ging ook in op het probleem van corruptie, dat het omschreef als een zorgwekkend probleem voor de overgrote meerderheid van de burgers in de regio, niet alleen in Marokko.

Het rapport meldde dat drie kwart (74%) van de Marokkanen gelooft dat corruptie wijdverspreid is in staatsinstellingen in grote of middelmatige mate.

Dit cijfer is stabiel gebleven sinds de vierde ronde van het Arab Barometer in 2016, maar is sterker aanwezig bij mensen met een lagere sociaaleconomische status.

Het rapport merkte verder op dat 86% van degenen die moeite hebben om rond te komen, gelooft dat corruptie wijdverspreid is in staatsinstellingen, terwijl slechts ongeveer 6 op de 10 (59%) van de rijkste Marokkanen hetzelfde zegt.

Evenzo zijn de minder opgeleiden 11 procentpunten meer geneigd dan de hoogopgeleiden om corruptie als wijdverspreid te beschouwen (77% vs. 66%).

“Zeven op de tien mensen (69%) geloven dat corruptie wijdverspreid is op lokaal niveau, terwijl 4 op de 10 mensen (42%) geloven dat het wijdverspreid is op regionaal niveau,” voegde de enquête toe.

“De minst welvarenden zijn 29 procentpunten meer geneigd deze mening te hebben op lokaal niveau: 82% vs. 53% en 25 punten op regionaal niveau (56% vs. 31%).”

Uit het veldwerk bleek dat minder dan de helft (47%) ervan overtuigd is dat de overheid corruptie bestrijdt. Hoewel de cijfers sinds de laatste ronde niet significant zijn veranderd, is dit niveau 11 procentpunten hoger dan de 36% die werd geregistreerd in de vijfde ronde in 2018.

“Rijkere Marokkanen zeggen 28 procentpunten meer dan de armsten dat de overheid corruptie bestrijdt (63% vs. 35%),” onthulde de enquête.

Met corruptie die op alle niveaus als wijdverspreid wordt ervaren volgens de enquête, is het niet verrassend dat Marokkanen, net als hun tegenhangers in andere landen in de regio, soms gedwongen zijn gebruik te maken van bemiddeling en omkoping.

Twee derde zegt bemiddeling (65%) of omkoping (66%) te gebruiken om een baan te krijgen, terwijl een iets lager percentage zegt bemiddeling (63%) of omkoping (62%) te gebruiken om officiële documenten van overheidsinstanties te verkrijgen.

Over de vrijheid van meningsuiting zegt de meerderheid van de Marokkanen (58%) dat de vrijheid om hun mening te uiten in grote of middelmatige mate is gegarandeerd, hetzelfde cijfer als in 2022 (60%) en 10 punten hoger dan in 2018 (48%).

Zeven op de tien mensen (71%) zeggen dat persvrijheid gegarandeerd is, wat een stijging van 12 procentpunten vertegenwoordigt in vergelijking met 2022 (59%).

Meer dan de helft (57%) vindt ook dat de vrijheid van vergadering en protest in grote of middelmatige mate is gegarandeerd, wat een stijging van 12 procentpunten betekent ten opzichte van het cijfer van 2022 (45%).

Als het gaat om het internet, zijn Marokkanen bezorgd over de beperking van de vrijheid van meningsuiting, vooral met betrekking tot overheidstoezicht (54%) en buitenlands toezicht (51%), evenals sociale mediaplatforms (53%).

HESPRESS ENGLISH

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency