De Minister van Islamitische Zaken en Stichtingen van Marokko, Ahmed Toufiq, heeft een uitgebreid plan aangekondigd om meer dan 2.290 moskeeën te herstellen die beschadigd zijn door de verwoestende aardbeving van 8 september, die centraal Marokko trof.

Volgens berichten van zaterdag zei Toufiq dat de totale kosten van de reparaties worden geschat op 1,2 miljard dirham ($120 miljoen), waarbij het project naar verwachting drie jaar zal duren.

Als reactie op vragen van parlementsleden over vertragingen bij de herstelwerkzaamheden, gaf Toufiq gedetailleerde informatie over de geografische verspreiding van de getroffen moskeeën. De moskeeën bevinden zich in zes provincies: Al Haouz, Chichaoua, Taroudant, Ouarzazate, Azilal en Marrakech.

Om het herstelproces efficiënt te beheren, heeft het ministerie een speciale eenheid op centraal niveau opgericht die zich bezighoudt met het toezicht en de uitvoering van het rehabilitatieprogramma voor religieuze en stichtelijke gebouwen.

De eerste fase omvat technische beoordelingen voor 129 moskeeën in het prefectuur Marrakech, met als doel de specifieke aard van de benodigde reparaties vast te stellen.

De beoordelingsfase wordt begroot op 979.000 dirham ($97.900). Bovendien hebben 32 moskeeën al herstelwerkzaamheden ondergaan met een prijskaartje van meer dan 28.363.001 dirham ($2,84 miljoen).

De minister benadrukte ook de inspanningen om de continuïteit van religieuze praktijken tijdens de herstelperiode te waarborgen.

Hij legde uit dat het ministerie 31 alternatieve locaties heeft toegewezen, in samenwerking met verschillende belanghebbenden, om ervoor te zorgen dat gemeenschappen hun religieuze activiteiten zonder onderbreking kunnen voortzetten.

De verwoestende aardbeving resulteerde in bijna 3.000 doden en verwoestte duizenden dorpen, waardoor hele gemeenschappen zonder onderdak achterbleven.

Na de tragedie heeft Marokko een reeks maatregelen onthuld om de getroffen regio’s te helpen, waaronder een uitgebreid rehabilitatieplan dat zich uitstrekt over vijf jaar onder een budget van $11 miljard.

MOROCCO WORLD NEWS

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency