Het Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2024, uitgebracht door Startup Genome op 10 juni tijdens London Tech Week, heeft Ben Guerir erkend als een opkomende speler in het wereldwijde startup-landschap.

Deze erkenning is grotendeels te danken aan de aanwezigheid van de Mohammed VI Polytechnic University (UM6P), een belangrijke instelling die innovatie en ondernemerschap in de regio stimuleert.

De initiatieven en projecten van UM6P dragen aanzienlijk bij aan het lokale ecosysteem doordat het een ondersteunende omgeving biedt voor startups en nieuwe ondernemingen.

Startup Genome, een toonaangevende onderzoeksorganisatie op het gebied van innovatiebeleid, biedt zijn netwerkleden – waaronder UM6P – waardevol advies en exclusief onderzoek, volgens het rapport.

Leden van het Startup Genome Network profiteren van een wereldwijd netwerk van beleidsmakers, overheidsvertegenwoordigers en leiders die zich inzetten voor het versnellen van de groei van innovatie-ecosystemen.

UM6P heeft zich al lang ingezet voor de sociaaleconomische ontwikkeling van Marokko en het Afrikaanse continent door baanbrekend onderzoek, ondernemerschap en kennisoverdracht.

Een van de belangrijkste initiatieven van UM6P is de nadruk op ondernemerschap en startup-incubatie. De universiteit biedt ondersteuning aan aspirant-ondernemers via programma’s, trainingen en toegang tot middelen. Voorbeelden hiervan zijn de Entrepreneur Academy van UM6P, die ondernemersbootcamps en coaching voor bedrijfsmodellen organiseert.

Daarnaast staat UM6P bekend om zijn internationale samenwerkingen en samenwerkingen met prestigieuze universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven wereldwijd.

“UM6P, voortkomend uit OCP, het grootste bedrijf van Marokko, is cruciaal in het tech-ecosysteem van Ben Guerir. Haar R&D-inspanningen zijn een strategische drijfveer, die creativiteit aanmoedigen en uitdagingen aangaan door zich te richten op toegepast onderzoek, ondernemerschap en innovatie die Afrika ten goede komen,” aldus het rapport.

Het GSER biedt een gedetailleerde analyse van meer dan 300 ondernemende innovatie-ecosystemen en 4,5 miljoen startups, waarbij de Top 40 wereldwijde ecosystemen en opkomende ecosystemen worden gerangschikt en regionale rankings worden uitgebreid.

Het rapport benadrukte verschillende regionale ecosystemen, met 30 ecosystemen gerangschikt in Azië, Europa en Noord-Amerika. Minder dan 30 ecosystemen kwalificeerden in Latijns-Amerika, MENA, Oceanië en sub-Sahara Afrika.

Casablanca: Een opkomende speler in het startup-landschap van MENA

Volgens de criteria van het rapport voor regionale rangschikking moeten ecosystemen hetzij gerangschikt zijn in de Top 40 Global Leaders of de Top 200 Emerging Ecosystems, of een ecosysteemwaarde hebben van meer dan $200 miljoen.

Het rapport belichtte 16 ecosystemen in de MENA-regio, waaronder Casablanca, dat de achtste plaats inneemt onder de ecosystemen van MENA. Aan het hoofd van de MENA-regio staan Tel Aviv, Dubai, Cairo, Riyadh en Abu Dhabi.

Casablanca, de grootste stad en economische hub van Marokko, is een belangrijke speler in het startup-ecosysteem van de MENA-regio.

Het staat bekend om zijn levendige zakelijke omgeving en sterke infrastructuur die verschillende industrieën ondersteunt, waaronder financiën, handel en technologie.

De stad herbergt tal van startups en ondernemersinitiatieven die profiteren van een groeiend aantal incubators, versnellers en innovatiehubs.

Positieve tekenen voor vroege startups

Het rapport van Startup Genome biedt een overzicht van de wereldwijde startup-economie in 2023, een jaar dat werd gekenmerkt door gemengde resultaten. Ondanks een afnemende inflatie in de meeste regio’s en een beter dan verwachte wereldwijde BBP-groei, werden de techsector geconfronteerd met voortdurende uitdagingen, waarbij exits en VC-financiering nog niet terugkeerden naar pre-COVID-19-niveaus, aldus het rapport.

Het rapport merkte echter positieve signalen op, met name voor vroege startups. Hoewel de wereldwijde financiering voor Series A met 46% daalde in 2023 in vergelijking met 2022, nam de gemiddelde dealgrootte voor Series A-rondes toe in de laatste helft van 2023 in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Begin 2024 waren er tekenen van verdere verbetering. Sectoren zoals Cleantech en Generative AI (GenAI) blijven investeerdersenthousiasme trekken, “wat aantoont dat grensverleggende innovatie nog steeds investeerdersenthousiasme kan trekken, ongeacht de wereldwijde financieringsomstandigheden,” aldus het rapport.

Onder de belangrijkste bevindingen van het rapport behouden de top drie ecosystemen – Silicon Valley, New York City en Londen – hun posities sinds 2020.

Tel Aviv klom één plek om gelijk te staan met Los Angeles op de vierde positie, terwijl Seoul drie plekken steeg om op de negende plek te komen, waardoor het de Top 10-ecosystemen binnenkomt.

Ondertussen is Tokio voor het eerst de Top 10 binnengekomen, van de 15e positie in 2023 naar de 10e in 2024. Dit markeert de meest significante verbetering onder de top ecosystemen.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency