Antoine Sallé de Chou, directeur van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) in Marokko, verklaarde vandaag, donderdag in Rabat, dat Marokko wordt beschouwd als een van de belangrijkste financiële markten op het Afrikaanse continent en in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA).

In een toespraak tijdens de opening van een seminar georganiseerd door de EBRD in samenwerking met het Ministerie van Economie en Financiën, onder het thema “Derivatenmarkt: Internationale Trends en Ontwikkelingsvooruitzichten in Marokko,” benadrukte de heer Sallé de Chou dat het Marokkaanse financiële systeem wordt gekenmerkt door een dynamische en groeiende aandelenmarkt, een diverse investeerdersbasis en een relatief liquide schuldenmarkt.

In dit kader benadrukte hij het belang van de derivatenmarkt als een hefboom om momentum te creëren in de Marokkaanse financiële markt en deze naar optimale internationale normen te tillen. Hij voegde eraan toe dat deze producten investeerders in staat stellen om marktrisico’s te beheren, vooral die met betrekking tot rentetarieven en wisselkoersen, hun investeringsbeslissingen te rationaliseren en bijbehorende risico’s te minimaliseren.

De heer Sallé de Chou legde uit dat deze markt banken ook in staat stelt om risico’s te beheren en de schatkist om de ontwikkeling van de staatsschuldenmarkt te ondersteunen. Hij herinnerde eraan dat de ontwikkeling van kapitaalmarkten een prioriteit is voor de EBRD in Marokko en alle landen waarin zij opereert.

Audy Bakat, hoofd portefeuillebeheer bij de EBRD, benadrukte op haar beurt de cruciale rol van derivaten bij de ontwikkeling van de financiële sector en kapitaalmarkten.

Zij wees erop dat deze producten het onafhankelijk beheer van marktrisico’s vereenvoudigen, waardoor het risico op besmetting in geval van crises wordt verminderd. Ze scheiden ook vermogens- en verplichtingenbeheerbeslissingen.

Ze benadrukte dat derivaten ook worden gekenmerkt door hun flexibiliteit en gemakkelijke uitvoering, evenals beperkte tegenpartijrisico’s in vergelijking met het gebruik van “kas” instrumenten. Ze vergemakkelijken prijsverbetering en liquiditeit wanneer flexibiliteit-netting in geval van solvabiliteit legitiem toepasbaar is.

Dit seminar, dat nationale en internationale experts en professionals omvat, naast belangrijke belanghebbenden en actoren in het financiële veld, heeft tot doel de rol van derivaten bij de ontwikkeling van financiële markten en de economie in het algemeen te verkennen en te bespreken.

Het biedt ook een gelegenheid om internationale ervaringen op dit gebied te beoordelen en de volgende stappen voor de ontwikkeling van de derivatenmarkt in Marokko te bespreken.

Maroc24

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency