Een nieuw rapport van de Transport & Environment Organization en het “Imal” Initiative for Climate and Development voorspelt een glansrijke toekomst voor Marokko nu Europa overstapt op groene scheepsbrandstoffen.

Op dit moment tanken containerschepen die tussen Azië en Europa varen bij in havens zoals Singapore en Rotterdam. Maar het rapport stelt een efficiëntere route voor: “Azië, dan Marokko,” waarbij West-Europa helemaal wordt overgeslagen.

Deze strategie is logisch gezien de ligging van Marokko, aangezien het grootste deel van het verkeer tussen Europa en Azië door de Straat van Gibraltar gaat, wat Marokko direct op de route plaatst.

Daarnaast wordt verwacht dat 80% van de Europese scheepsenergie tegen 2050 uit groene waterstof zal bestaan, waardoor Marokko perfect gepositioneerd is om een groene tankhub te worden.

Volgens het rapport heeft Marokko de op twee na grootste zonne-energiecapaciteit en de op een na grootste windenergiecapaciteit in Afrika, wat de schone energie levert die nodig is om groene waterstofbrandstof te produceren.

“Marokko bevindt zich in een uitstekende positie om het voortouw te nemen bij het schoonmaken van de scheepvaart,” zei Rachid Ennassiri, de directeur van het Green Economy Program bij Imal. “Met de juiste regelgeving en infrastructuur zijn we op de goede weg. Dit rapport toont het enorme potentieel van groene brandstoffen, maar dit is slechts het begin. Industrieën en investeerders moeten snel aan boord springen om de infrastructuur op te bouwen en overheidssteun te verzekeren om de kosten op lange termijn concurrerend te houden,” voegde de expert toe.

Op dit moment is Marokko geen grote speler in het tanken van schepen op de Europa-Azië route. In feite verkoopt het het minste traditionele scheepsbrandstof van de belangrijkste bunkeringhubs. Deze verschuiving naar groene brandstoffen biedt het land een gouden kans.

De mondiale scheepvaart verbruikt jaarlijks een enorme 300 miljoen ton fossiele brandstoffen, wat aanzienlijk bijdraagt aan klimaatverandering.

De overgang naar schone energie zal de komende decennia een grote omwenteling van de scheepvaartindustrie vereisen, en Marokko is goed gepositioneerd om een sleutelrol te spelen in deze groene revolutie.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency