De Spaanse regering heeft op dinsdag groen licht gegeven voor Marokkaanse professionals om hun Marokkaanse rijbewijzen op Spaans grondgebied te gebruiken zonder een theoretisch en praktisch examen af te leggen.

Het Iberische uitvoerende orgaan heeft zijn steun uitgesproken voor de erkenning van het Marokkaanse rijbewijs zonder voorafgaand theoretisch examen voor professionals, met uitzondering van aanvragers voor de gelijkstelling van rijbewijzen in de klassen C (vrachtwagens), C+E (met aanhanger), D (bussen) en D+E (met aanhanger).

“Marokkaanse chauffeurs die een uitwisseling van rijbewijzen aanvragen die gelijk zijn aan de Spaanse klassen C, C+E, D en D+E, moeten een rijexamen afleggen op een weg open voor het algemene verkeer, met een voertuig of combinatie van voertuigen waarvan het rijden is toegestaan door de genoemde rijbewijzen,” aldus het officiële Spaanse Bulletin over dit onderwerp.

Met deze goedkeuring effent de Spaanse regering het pad voor wederzijdse erkenning van rijbewijzen. Ter herinnering, Spanje had de aankondiging van deze wederkerigheidsmaatregel gepubliceerd in het Officiële Bulletin op 23 maart.

Het nieuws moet nu worden voorgelegd aan het Spaanse parlement voor definitieve goedkeuring. Ter herinnering, deze wijziging is geen nieuwe maatregel, maar dateert van februari 2019.

De Spaanse Directie Generaal Verkeer (DGT) heeft een voorstel ingediend om punt 4 van de overeenkomst tussen Spanje en Marokko over de wederzijdse erkenning en uitwisseling van nationale rijbewijzen, geformaliseerd op 8 maart 2004, te wijzigen. Hierin stond dat Marokkaanse professionele chauffeurs onderworpen zouden zijn aan een aanvullend theoretisch en praktisch examen, terwijl Spaanse professionele chauffeurs dat niet hoefden te doen.

De Spaanse Ministerraad heeft gespecificeerd dat Spanje gebonden is aan een “uitwisseling van nota’s” waarin de vorige overeenkomst tussen de twee landen over de wederzijdse erkenning en uitwisseling van nationale rijbewijzen is gewijzigd.

Op 6 februari had de genoemde Ministerraad al de goedkeuring gegeven voor de ondertekening van de uitwisseling van nota’s die deze overeenkomst vormen, welke plaatsvond in Madrid op 29 februari en 6 maart 2024. De Spaanse regering wijst erop dat sinds de wijziging van kracht is, deze voorlopig is toegepast sinds 7 april.

De reden voor de verandering is een behoefte aan gekwalificeerde arbeidskrachten bij Spaanse transport- en vrachtbedrijven, die het verzoek deden om het aantal vacatures voor gekwalificeerde chauffeurs in de sector te compenseren.

Echter, de aankondiging viel niet in goede aarde bij de Spaanse extreemrechts, die snel de maatregel bekritiseerden. Volgens extreemrechts zijn Marokkaanse rijbewijzen en Marokkaanse chauffeurs niet van hetzelfde niveau als die in hun eigen land.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency