Tegenwoordig kent iedereen de strandvoordelen van Dakhla, de parel van het zuiden. Veel minder bekend is het potentieel om een top culturele bestemming te worden. In dit eerste deel van ons gesprek met Zine El Abidine Charafeddine, voorzitter van de Vereniging voor Culturele en Artistieke Animatie in de zuidelijke provincies, zullen we onthullen wat Dakhla zal maken tot het nieuwe zwaartepunt van culturele en toeristische animatie in de komende jaren.

Als hoofd van het Internationaal Filmfestival van Dakhla sinds de oprichting in 2008, is Zine El Abidine Charafeddine een lokale speler die al meer dan een decennium werkt aan de culturele uitstraling van de stad en de regio. Voor Médias24 bespreekt hij het potentieel dat deze toonaangevende toeristische bestemming ook een grote culturele en cinematografische bestemming maakt.

Zine El Abidine Charafeddine: Het Internationaal Filmfestival van Dakhla is inderdaad aan zijn 12e editie toe. Toen we dit avontuur begonnen [in 2008, red.], was Dakhla een opkomende bestemming. Het idee om van Dakhla een toeristische bestemming te maken, was nog in ontwikkeling. In die tijd was er een ander festival, dat erg belangrijk was: het Dakhla Muziekfestival. De nieuwe generatie muzikanten van de Marokkaanse scene nam hieraan deel. Dus aanvankelijk begonnen we te werken aan beide aspecten: cinema en muziek. Deze dynamiek had een buitengewone impact op de aantrekkelijkheid van de stad en de regio, aangezien steeds meer mensen Dakhla ontdekten dankzij de artiesten die op een manier ambassadeurs waren. Velen vielen voor de charme van de stad, en dat is waar de echte dynamiek ontstond, dankzij mond-tot-mondreclame.

“Tijdens het filmen van de Marokkaanse film realiseerden we ons dat er een natuurlijk decor is dat nergens anders in Marokko bestaat”

  • Ouarzazate is vandaag de dag de onmisbare Marokkaanse bestemming voor het filmen van Amerikaanse blockbusters. Zou Dakhla in de toekomst hetzelfde succes kunnen nastreven, misschien zelfs meer?

  • Toen we de eerste editie van het festival lanceerden, hadden we twee doelen: het eerste was om de cinema dichter bij de inwoners van Dakhla te brengen. Mensen samenbrengen, dan films kijken, dat creëert een soort animatie in de stad. Maar het belangrijkste was het opleiden van de jongeren van de stad in filmberoepen, via het Marokkaans Cinematografisch Centrum dat jongeren ondersteunt bij het produceren van films. Dit betekent dat we lokaal gekwalificeerde technici zullen hebben op het gebied van geluid, beeld, camera, etc. Het is belangrijk om jongeren op te leiden in technische beroepen in de filmindustrie, omdat dit de basis legt voor het aantrekken van internationale producties die gespecialiseerde en gekwalificeerde arbeidskrachten vereisen. Ze eisen in de eerste plaats kwaliteitsinfrastructuur, maar ze zijn ook geïnteresseerd in technici in dit veld. Wat goed is aan Dakhla, is dat je de zee en de Sahara kunt filmen zonder te hoeven verplaatsen.

“We hoeven ons niet te verplaatsen om van een Saharische omgeving naar een zeefront te gaan”

  • Heeft u al verzoeken in deze zin ontvangen?

  • Vorig jaar werd een deel van een Amerikaanse productie hier gerealiseerd. In februari 2024 huisvestte de stad de opnames van een Marokkaanse film. Er zijn ook veel muziekvideo’s of televisieseries hier opgenomen. We kunnen zeggen dat dit het begin is. We moeten allemaal beseffen dat cinema niet alleen entertainment is, het is een industrie die de stad kan ten goede komen, met name op het gebied van het creëren van banen. Cinema kan echt een vector van ontwikkeling zijn. En er is potentieel: tijdens het filmen van de Marokkaanse film realiseerden we ons dat er een natuurlijk decor is dat nergens anders in Marokko bestaat. Bovendien zorgt de nabijheid ervoor dat we ons niet hoeven te verplaatsen om van een Saharische omgeving naar een zeefront te gaan. Met al dit potentieel en de lopende ontwikkelingsdynamiek ben ik er zeker van dat Dakhla in de toekomst grote wereldwijde producties zal verwelkomen.

“Dakhla is een toeristische bestemming zowel voor reizigers die op zoek zijn naar een toevluchtsoord als voor degenen die op zoek zijn naar sterke sensaties en avonturen”

  • Wat biedt Dakhla en haar regio om deze aantrekkingskracht zowel toeristisch als cinematografisch te versterken?

  • Zoals u weet, heeft de stad een enorm potentieel. Op natuurlijk en landschappelijk niveau is het de vermenging van de zee en de woestijn. Het is een toeristische bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een toevluchtsoord en voor degenen die op zoek zijn naar sterke sensaties en avonturen, met alle watersportactiviteiten. Reizigers komen ook van over de hele wereld. Dakhla is op weg om een van de belangrijkste toeristische hoofdsteden in Marokko te worden, net als Fès, Marrakech of Essaouira. De stad beschikt vandaag de dag over kwaliteitsinfrastructuur, die continu wordt verbeterd. Er is zelfs een publieke ontwikkelingsmaatschappij opgericht en ingesteld voor de lokale ontwikkeling van de stad.

MEDIA24

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency