De agrarische sector van Marokko ziet een toename in de export van verse asperges, waarbij het land op koers ligt om mogelijk zijn eigen exportrecord voor het vierde opeenvolgende seizoen te breken.

Volgens EastFruit, een analistenbureau gespecialiseerd in landbouw, kan deze trend worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder een verlengd oogstseizoen en een verschuiving in exportbestemmingen.

Specifiek geven gegevens van EastFruit aan dat Marokko zijn exportcijfers voor de eerste helft van het huidige seizoen (november 2022 tot maart 2024) al heeft overtroffen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Met 320 ton verscheept in deze periode, tegenover 260 ton in het vorige seizoen, is Marokko goed gepositioneerd om tegen het einde van het exportseizoen in augustus een nieuw record te behalen.

Deze groei weerspiegelt de recente inspanningen van Marokko om zijn productiecapaciteiten van asperges te versterken. Traditioneel vielen piekperiodes voor de Marokkaanse aspergeoogst tussen januari en maart.

Echter, de afgelopen twee jaar zijn sterke verkopen doorgegaan tot eind mei, wat wijst op een langere periode van kansen voor zowel binnenlandse als internationale kopers.

De Europese Unie (EU) blijft een belangrijke markt voor de export van Marokkaanse asperges, waarbij het vroege oogstseizoen Marokkaanse producenten een concurrentievoordeel geeft.

Spanje is historisch gezien de grootste importeur, waarbij de asperges worden gebruikt voor eigen consumptie en worden herexporteerd naar andere Europese landen.

Echter, dit seizoen is er een verschuiving in exportbestemmingen te zien. België is naar voren gekomen als de belangrijkste ontvanger, met meer dan de helft van alle Marokkaanse aspergezendingen.

Spanje behoudt nog steeds een aanzienlijk aandeel, ongeveer een derde, met kleinere hoeveelheden die worden verdeeld naar Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Deze verandering in exportbestemmingen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder mogelijke veranderingen in de voorkeuren van kopers, prijsstrategieën of logistieke overwegingen. Volgens EastFruit is verder onderzoek nodig om de exacte redenen achter deze ontwikkeling te bepalen.

Naast Europa verkent Marokko ook nieuwe markten voor zijn asperges in het Midden-Oosten. Hoewel de export naar deze regio nog bescheiden is, zijn er enkele eerste successen geboekt.

De afgelopen twee seizoenen zagen kleine zendingen naar Bahrein en Qatar, en dit jaar exporteerde Marokko succesvol 1,7 ton asperges naar Jordanië.

Deze diversificatiestrategie toont de ambitie van het Noord-Afrikaanse land om zijn export van asperges uit te breiden buiten de traditionele Europese markten.

Het succes van deze inspanningen in het Midden-Oosten moet nog blijken, waarbij factoren zoals transportkosten en importregelgeving waarschijnlijk een rol zullen spelen bij de langetermijn levensvatbaarheid van deze nieuwe markten.

Morocco World News

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency