Het is 17:30 uur en het enorme Rachidi skatepark – algemeen bekend als “Nevada Park” – in Arab League Park, centraal Casablanca, bruist van tientallen blije kinderen die rondrennen op steps en inline skates.

Het grootste skatepark op het Afrikaanse continent is een levendige plek voor gezinnen en jongeren.

Aan de ene kant zijn Ayoub, Yassine, Akram, Mouad en Oussama aan het skateboarden, zoals ze bijna elke dag doen. Voorheen beperkt tot straatspots en één vervallen park, hebben ze nu ruimte genoeg om hun sport te beoefenen.

De afgelopen jaren heeft de grootschalige vernieuwing van Casablanca als economisch centrum van Marokko hand in hand gegaan met de opkomst van nieuwe skateparken en andere infrastructuur ter ondersteuning van een groeiende cultuur van stedelijke sporten.

Dit heeft een overvloed aan kansen geopend voor jongeren zoals Akram, die skateboarden zien als een manier om hun identiteit uit te drukken en hoop te hebben voor de toekomst van hun stad.

“Voordat het Nevada skatepark in 2018 werd gebouwd, wat ons in staat stelde om veel vooruitgang te boeken, was er niets,” zegt Akram, die skateboardles geeft. “We skateten op plekken die we op straat vonden. Er was alleen het Ain Diab skatepark, maar dat was kapot en kostte 20 dirham ($2) om binnen te komen.”

Yassine, 24 jaar oud, is een jonge skateboarder die al 15 jaar gefascineerd is door de sport.

“Ik ben opgegroeid in Oujda in het noordoosten van Marokko,” vertelt hij aan Al Jazeera. “Toen ik negen was, zag ik een jongen skateboarden op straat. Ik was gefascineerd. Mijn ouders kochten mijn eerste skateboard en die jongen werd snel mijn vriend. Mijn vader ging met me mee om plekken te vinden om te oefenen en zat dan in het café terwijl ik plezier had.”

Yassine ontmoette ook zijn mede-skateboarder, Mouad – die werkzaam is in onroerend goed in Rabat – tijdens het oefenen in Oujda. Maar destijds, zegt hij, werden skateboarders in Oujda niet geaccepteerd – “Ze dachten dat we satanisten waren.”

Toen hij echter op vakantie ging naar Casablanca, zegt hij: “Ik vond de eerste groepen skaters die door de stad zwierven en kleine tijdelijke skateparken bouwden met hun eigen middelen. Aan die oudere generatie hebben we de groei van het skateboarden in Marokko en deze nieuwe infrastructuur te danken.”

In Anfa, aan de zuidkant van Casablanca, schieten glazen torens snel uit de grond. Een hypermoderne nieuwe wijk met Casa Finance City, een van de grootste financiële centra van Afrika, wordt gebouwd en in 2020 werd daar een skatepark geopend.

Echter, zoals Akram opmerkt, heeft de sport nog steeds zijn eigen ecosysteem nodig: “Er is geen merk, sponsor of competitie die ons in staat zou kunnen stellen om echte ambities te hebben dankzij skateboarden. We zijn er nog niet.”

“De meesten van ons beoefenen skateboarden als een vlucht uit onze levensproblemen, en zelfs onze eigen mentale gezondheidsproblemen.”

Ayoub, die zegt dat hij geen enkele dag skateboarden heeft gemist in zes jaar, is optimistischer. Ook een muziekcomponist, hij bekijkt de ontwikkeling van Casablanca vanuit een sentimenteel perspectief: “Ik zie de stad evolueren, ook vanuit een artistiek oogpunt, en dat vervult me met vreugde voor de toekomst.”

Aljazeera

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency