De Marokkaanse schrijfster Zineb Mekouar is door de lezers en boekverkopers van de Franse uitgeverij “Points” bekroond voor haar roman “La Poule et son cumin” op dinsdag in Parijs.

Mekouar ontving haar prijs voor “Beste Roman” tijdens een ceremonie georganiseerd in de Marokkaanse ambassade in Frankrijk, in aanwezigheid van prominente figuren naast leden van de jury, en een vooraanstaand gezelschap van intellectuelen en kunstenaars.

De prijs voor Beste Roman werd opgericht in 2013 en wordt toegekend door een jury van 100 lezers en ongeveer 30 professionals.

De in 2022 gepubliceerde roman vertelt over de lotgevallen van twee radicaal verschillende jonge Marokkaanse vrouwen, Kenza en Fatiha, die uit twee tegengestelde sociale kringen komen.

Door de vervlochten verhalen van Kenza en Fatiha weeft Mekouar de lotsbestemmingen van twee heldinnen samen, gevangen tussen onderwerping en rebellie.

In dit verhaal weerspiegelen hun wonden en tragedies de politieke en sociale verdeeldheid van het hedendaagse Marokko.

In een toespraak tijdens de ceremonie zei de Marokkaanse ambassadeur in Parijs, Samira Sitaïl, “onder de indruk” te zijn van de manier waarop Zineb Mekouar de Marokkaanse samenleving in haar romans beschrijft, “met zoveel realisme terwijl ze ons laat dromen.”

Sitaïl prees de jonge schrijfster omdat ze haar talent gebruikt om de Frans-Marokkaanse vriendschap te bevorderen, en benadrukte haar reis als “een voorbeeld en een inspiratie voor iedereen die ervan droomt om ooit te schrijven en hun boeken gepubliceerd te krijgen.”

In een verklaring aan MAP uitte Zineb Mekouar haar diepe ontroering en trots over het ontvangen van deze prijs in de Marokkaanse ambassade.

“Dit betekent heel veel voor mij omdat het over mijn land gaat. Mijn schrijven haalt zijn inspiratie uit de diepe liefde die ik heb voor Marokko en uit mijn intense verlangen om het te delen door middel van mijn woorden,” benadrukte ze. Ze legde uit dat de thema’s van haar roman “La Poule et son cumin,” met name “gendergelijkheid in Marokko en onze relatie met buitenlanders, vooral in Frankrijk, onderwerpen zijn die me nauw aan het hart liggen.”

Mekouar werd in 1991 in Casablanca geboren. Ze woont sinds 2009 in Parijs. Na haar studies aan Science Po en HEC Parijs werkte ze in strategieconsulting. Ze was ook verantwoordelijk voor public affaires in een startup-incubator.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency