De raad benadrukte dat pogingen om prijzen te manipuleren door middel van gezamenlijke acties of afspraken expliciet of impliciet “strikt” illegaal zijn.

De Mededingingsraad kondigde plannen aan om een onderzoek te starten naar meldingen van mogelijke prijsstijgingen bij cafés in het hele land. Voorlopige bevindingen van de diensten van de raad suggereren dat bepaalde café-eigenaren en -managers overwegen de prijzen van geserveerde dranken te verhogen, wat mogelijk kan worden beschouwd als concurrentiebeperkend gedrag.

Volgens een verklaring van het interim-rapport van de raad hebben verschillende persbronnen het probleem aangekaart, wat de raad ertoe heeft gebracht om het onderzoek te starten. Op grond van de bepalingen van Wet 104.12 over prijsvrijheid en concurrentie moeten de prijzen van producten en diensten door vrije concurrentie worden bepaald, met uitzondering van specifieke uitzonderingen die in de wet zijn opgenomen. De raad benadrukte dat pogingen om prijzen te manipuleren door middel van gezamenlijke acties of afspraken expliciet of impliciet “strikt” illegaal zijn.

De raad voegde eraan toe dat dergelijke praktijken schadelijk worden geacht voor eerlijke concurrentie op de markt, aangezien ze consumenten kunnen benadelen. De verklaring herinnert er verder aan dat discussies met betrekking tot prijsstelling of winstmarges verboden zijn volgens de voorschriften van Wet 104.12. Eventuele schendingen van de voorschriften kunnen juridische gevolgen hebben voor de betrokken partijen. “In het licht van deze ontwikkelingen staat de Mededingingsraad klaar om een grondig onderzoek naar de kwestie te starten,” aldus de verklaring.

De raad belooft ook alle nodige juridische maatregelen te nemen om naleving van zijn constitutionele en wettelijke mandaten te waarborgen, in lijn met zijn inzet voor het toezicht op een concurrerende en eerlijke zakelijke omgeving. De prijsstijgingen in koffiehuizen zijn vooral merkbaar geworden na Eid Al Fitr, blijkt uit convergerende nieuwsberichten.

MOROCCO WORLD NEWS

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency