Vanaf deze week in juni heeft de Algemene Directie van de Nationale Veiligheid een nieuw digitaal platform met de naam “Iblagh” geïnitieerd, dat tot doel heeft het melden van illegale inhoud op het internet te vergemakkelijken. Dit platform is beschikbaar voor gebruik binnen en buiten Marokko en kan worden benaderd via alle internetbrowsers op zowel desktop- als mobiele apparaten.

Volgens een verklaring van de Algemene Directie van de Nationale Veiligheid is het “Iblagh” platform een interactief digitaal systeem dat internet- en sociale media gebruikers in staat stelt om direct en veilig alle soorten digitale inhoud te melden die als crimineel of gewelddadig worden beschouwd, of die schade aan individuele en gemeenschapsveiligheid aanzetten, of die verheerlijking van terrorisme en aanzet daartoe omvatten, of die de rechten van minderjarigen en anderen schenden.

De verklaring bevestigde dat de ontwikkeling van dit nieuwe platform is uitgevoerd met inachtneming van een reeks controles en ethiek met betrekking tot de mechanismen voor het ontvangen en verwerken van burgermeldingen over illegale digitale inhoud.

Er werd bijzondere aandacht besteed aan de bescherming van persoonlijke gegevens van platformgebruikers, aangezien het meldingsmechanisme meerdere opties biedt die gebruikers in staat stellen hun identiteit te onthullen of anoniem te rapporteren.

De verklaring benadrukte ook dat dit platform belangrijke veiligheidsconcepten verbetert, inclusief het versterken van het partnerschap tussen burgers en veiligheidsinstellingen bij het handhaven van de veiligheid. Het stelt burgers in staat om actief deel te nemen aan het melden van potentiële bedreigingen en risico’s. Het platform benadrukt ook het belang van het melden van misdaden en pogingen tot misdaden die de openbare veiligheid bedreigen.

De Nationale Veiligheidsdiensten streven ernaar, door de lancering en ontwikkeling van het “Iblagh” platform, het algemene gevoel van veiligheid te verbeteren, de communicatie tussen de veiligheidsinstelling en de gemeenschap te verbeteren en effectieve hulpmiddelen te ontwikkelen voor het bestrijden van misdaden die samenhangen met moderne technologieën. Het platform is een stap naar het bereiken van digitale veiligheid en het garanderen dat het internet een veilige ruimte is, vrij van bedreigingen en crimineel gedrag.

In de praktijk kan iedereen toegang krijgen tot het “Iblagh” platform via de website www.e-blagh.ma, en hun meldingen over criminele inhoud op een eenvoudige, veilige en snelle manier registreren.

De gespecialiseerde technische teams van de Nationale Veiligheidsdiensten zullen vervolgens de nodige technische analyses en diagnostiek uitvoeren om de vermeende misdaden te onderzoeken, waarbij zaken worden doorverwezen naar de geografisch bevoegde gerechtelijke politie om de openbare aanklager te informeren en instructies te ontvangen met betrekking tot de onderzoeken.

De verklaring bevestigde dat de Nationale Veiligheidsdiensten alle meldingen en notificaties die via het “Iblagh” platform worden ontvangen serieus en snel zullen afhandelen, aangezien dit klachten zijn die onderzoek en onderzoek vereisen. Alle noodzakelijke vooronderzoeken zullen worden uitgevoerd onder toezicht van de bevoegde openbare aanklagers.

DETAFOUR

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency