Digitale platforms blijven hun greep op het Marokkaanse medialandschap bevestigen ondanks hun prille karakter, met Hespress aan de leiding dankzij een opmerkelijk wekelijks bereik, volgens recente gegevens van het Reuters Institute for the Study of Journalism.

Als een e-krant die uitgebreide berichtgeving biedt over lokaal en internationaal nieuws, domineert Hespress de online mediasector, met een “wekelijks gebruik” van 47%.

Daarnaast logt 34% van de gebruikers minstens drie dagen per week in op de site. Deze leiderspositie wordt gevolgd door andere spelers, maar op een aanzienlijke afstand.

Op de tweede plaats staat “2M en ligne”, met 28% wekelijks gebruik en 21% die minstens drie dagen per week de site bezoeken. “Al Jazeera en ligne” staat op de derde plaats met respectievelijk 25% en 18%.

Andere media zoals “Al Oula en ligne” (21% voor wekelijks gebruik en 14% voor gebruik minstens 3 dagen), “Hibapress” (21% en 11%) en “Medi 1 TV” (18% en 11%) volgen in de ranglijst.

“Le360” en “Medi 1 Radio en ligne” tonen een wekelijks gebruik van 17% en 10% respectievelijk, met een frequentie van drie dagen per week van 9% en 6%.

De top 10 wordt afgesloten met “Andere buitenlandse online media” (10% voor wekelijks gebruik en 3% voor gebruik minstens drie dagen) en “Le Matin online” (9% en 4%).

Deze digitale dominantie is des te opvallender gezien het feit dat, ondanks de opkomst van sociale platforms (60%), online media de voorkeursbron van informatie blijven voor de meeste Marokkanen.

Het Digital News Report-onderzoek benadrukt een uitgesproken voorkeur voor online nieuwsconsumptie, met 79% van de stedelijke en goed opgeleide respondenten die digitale platforms verkiezen.

Dit staat in scherp contrast met tv (41%) en gedrukte media (14%), die vaker door oudere generaties worden gebruikt. De afhankelijkheid van smartphones en sociale media voor nieuws neemt toe in alle demografieën. Facebook (51%) en YouTube (50%) zijn de primaire onlinekanalen voor nieuws, terwijl TikTok (22%) aan populariteit wint onder jongere Marokkanen. YouTube valt vooral op als een platform waar bloggers, politieke commentatoren en sociale media influencers vaak de grenzen opzoeken van wat als acceptabele discours in Marokko wordt beschouwd. Televisie en de gedrukte media behouden echter nog steeds hun belang voor oudere generaties en mensen die niet online aanwezig zijn. In Marokko is het algemene vertrouwen in nieuwsbronnen relatief laag, met slechts 31% van de bevolking die vertrouwen aangeeft in de vermelde instellingen.

Bepaalde merken steken echter boven de rest uit met hogere niveaus van vertrouwen: Medi1 TV en Medi1 Radio worden vertrouwd door respectievelijk 68% en 65% van de respondenten, terwijl Hespress een vertrouwenspercentage van 63% geniet, wat het op de 4e plaats plaatst in de ranglijst. “2M” voltooit de top 5 met een vertrouwensscore van 60%.

Hespress English

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency