De Sino-Europese groep GOTION High-Tech, met Volkswagen als belangrijke aandeelhouder, staat op het punt om de eerste elektrische batterij-gigafabriek in het Midden-Oosten en Afrika te bouwen.

De ultramoderne faciliteit, die in Kenitra, Marokko, zal worden gevestigd, vertegenwoordigt een investering van 12,8 miljard dirham ($1,3 miljard) en belooft 17.000 banen te creëren.

De aankondiging werd gedaan tijdens een ondertekeningsceremonie in Rabat op 6 juni, voorgezeten door premier Aziz Akhannouch.

De strategische investeringsovereenkomst, bekrachtigd door hooggeplaatste Marokkaanse functionarissen en GOTION High-Tech executives, markeert het begin van een uitgebreid industrieel ecosysteem voor de productie van elektrische batterijen in Marokko.

“Dit project is een monumentale stap voor Marokko en plaatst ons aan de voorhoede van de elektrische mobiliteitsrevolutie in de regio,” kondigde premier Akhannouch aan. “Het onderstreept het vertrouwen dat internationale investeerders hebben in het potentieel van ons land.”

De gigafabriek in Kenitra zal een initiële productiecapaciteit hebben van 20 GWh, met plannen om uit te breiden tot 100 GWh en een totale investering van 65 miljard dirham ($6,8 miljard).

Deze eerste fase alleen al zal 17.000 banen creëren, waaronder 2.300 hooggekwalificeerde posities, wat een significante impuls zal geven aan de Marokkaanse arbeidsmarkt en technische expertise.

De keuze van GOTION High-Tech voor Marokko benadrukt de groeiende aantrekkingskracht van het land als strategische investeringshub, vooral in sectoren met een hoge toegevoegde waarde.

Het bedrijf, dat al gigafabrieken heeft gevestigd in Europa, de Verenigde Staten en Azië, wil inspelen op de opkomende markt voor elektrische voertuigen door gebruik te maken van de strategische ligging en industriële capaciteiten van Marokko.

Marokko heeft de afgelopen twee decennia gestaag een reputatie opgebouwd als een belangrijke speler in de auto- en luchtvaartsector.

De nieuwe gigafabriek zal naar verwachting Marokko verder integreren in wereldwijde waardeketens en zijn positie als leider in duurzame industriële ontwikkeling versterken.

Aan de ondertekeningsceremonie namen verschillende hooggeplaatste Marokkaanse functionarissen deel, waaronder de minister van Binnenlandse Zaken; Abdelouafi Laftit, de minister van Economie en Financiën; Nadia Fettah, en de minister van Industrie en Handel; Ryad Mezzour, samen met de president van GOTION High-Tech; Zhen Li.

MOROCCO WORLD NEWS

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte!
Meld je hier aan om onze nieuwsbrief in je inbox te ontvangen.
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.

AANSLUITEN

Maak verbinding met HighFrequency